top of page
Anchor 12
Anchor 1
Avusturya
Avusturya Eğitim Sistemi
Avusturya Üniversiteleri
Avusturya'da Çalışma Koşulları
Avusturya'da Eğitim Giderleri

Avusturya (Federal Avusturya Cumhuriyeti); Burgenland, Tirol, Oberosterreich, Niederosterreich, Kaernten, Salzburg, Steiermark, Vorarlberg ve Viyana olmak üzere toplam dokuz eyaletten oluşmaktadır. Toplam 8 milyon 65 bin nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti Viyana’dır ve yaklaşık 1,6 milyonluk nüfusuyla ülkenin insan yoğunluğu en fazla olan kentidir. Yaz aylarında sevilen bir turizm destinasyonu olması noktasında nüfusu 3 milyona kadar çıkmaktadır. 1918`den beri parlamenter/demokratik cumhuriyet ve konfederatif bir politik yapıya sahiptir; devlet yasaları millet meclisi ve federal meclis tarafından, eyalet yasaları ise eyalet meclisleri tarafından çıkarılır. 


Ayrıca federal meclis eyaletlerin devlet düzeyindeki temsilciliğini yapmaktadır. Gerek Cumhurbaşkanı, gerekse eyalet başkanları halk tarafından doğrudan seçilir. Resmi dil Almancadır. Azınlık dilleri olarak Kaernten eyaletinin güneyinde ayrıca Slovence ve Burgenland eyaletinde Hırvatça ve az da olsa Macarca konuşulur.

 

83.858 kilometrekare bir alan üzerine yayılmış olan ve İsviçre, Liechtenstein, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya ve İtalya tarafından çevrilmiş olan ülkenin yarısı ormanlık alandır. Avusturya gerek yazın gerekse kışın çok sevilen bir turizm ülkesidir. Kayak, dağ ve göl bölgeleri, gezi parkurları ve elbette ki kültür/sanat/müzik etkinlikleri ve güzel kentleriyle her yıl çok sayıdaki turisti çeker.

 

  

Neden Avusturya...

 

Üniversitelerin kalitesi

Çok koklu, zengin imkanlara sahip Avusturya devlet üniversitelerinin eğitim kalitesi tüm dünyada kabul edilen tartışılmaz bir üstünlüğe sahiptir.

 

 

YÖK denkliği ve uluslararası geçerli üniversite diplomaları

Avusturya’daki devlet üniversitelerinin hepsi akreditedir; mezuniyetiniz ve diplomaları YÖK tarafından tanınmaktadır. Avusturya devlet üniversiteleri Avrupa’nın en koklu ve prestijli üniversitelerindendir ve uluslararası mezuniyetler sunmaktadırlar.

 

 

Sınavsız, koşulsuz ve kontenjan sınırlamasız Yüksek Lisans, Doktora

Üniversiteyi Avusturya’da bitirdiğiniz takdirde LES, GRE, GMAT, bilim sınavı, mülakat veya benzeri herhangi bir sınav engeli olmadan yüksek lisansa ve doktora eğitimine doğrudan geçiş olanağınız vardır, tıp fakültesi mezunları için ise TUS skorunuz olmaksızın istenilen alanda uzmanlaşma imkânı bulunmaktadır. Ayrıca okuduğunuz lisans bölümünden farklı bir bolümde de yüksek lisansınızı veya doktoranızı yapabilirsiniz.

 

 

Yasal Çalışma İzni

Neredeyse tüm Avrupa ülkelerinde öğrencilerin öğreniminin yansıra çalışıp para kazanması devlet tarafından yasaklanmış veya ciddi anlamda kısıtlanmıştır. Ancak Avusturya`da bir öğrencinin öğreniminin yan ısıra aylık yaklaşık brüt 600,- Euro'ya ulasan bir maaşla yasal çalışma izni vardır.

 

 

Erasmus/Socrates programlarına katılma olanağı

Avusturya’da üniversitede iki sömestre okuduktan sonra Avrupa içeresindeki öğrenci değiş - tokuşunu öngören ERASMUS/SOKRATES programlarıyla Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde iki sömestra kadar-ücretsiz ve burslu-üniversite eğitimi alma olanağınız vardır. Gideceğiniz ülkede vereceğiniz dersler Avusturya’da okuduğunuz üniversitede birebir sayılmaktadır.

 

Üniversite ücretinin düşük oluşu

Dönemlik sadece 726,- Euro harç ile Avusturya üniversiteleri dünyanın en düşük ücretli üniversitelerinin başında gelir. 2005 yılında yürürlüğe giren bir uygulamayla bazı üniversiteler bu harç miktarının yarısını öğrenciye iade ediyorlar. Yani yıllık harç miktarı olarak sadece 726,- Euro ödüyorsunuz (dönemlik 363,-Euro)

 

Yabancı dil

Viyana’da en az iki yabancı dili (Almanca ve İngilizce) mükemmel öğrenebileceğiniz multi-kültürel bir ortam vardır.

 

Bilimsel altyapı, teknik donanım, yüksek eğitim ve araştırma bütçeleri

Avusturya üniversitelerinin her öğrenciye sundukları bilgisayar ve internet girişi, çok sayıdaki zengin donanımlı kütüphaneleri ve akademik çalışmayı teşvik eden rahat ve bilimsel ortamıyla eğitiminize sunacağı akademik ve kurumsal avantaj vurgulanmalıdır. Ayrıca üniversitelere bütçeden ayrılan geniş parasal olanaklar ile üniversitelerin var olan yüksek kalite düzeyi korunmakta ve bilimsel çalışmalara zengin ödenekler ayrılabilmektedir.

 

AB eğitimi

Avusturya’daki eğitim suresince hem Avusturya’nın hem de diğer AB ülkelerinin üniversitelerini, şehirlerini vizesiz gezebilme, yasayışlarını, kültürlerini, düşünce yapılarını, alışkanlıklarını, sahip oldukları sistemleri anlama ve tanıma fırsatları elde edilebilir. Böylelikle öğrenciler, farklı ülkelerin bürokrasilerini, ticari firmalarını, iş yapma şekillerini hem içlerinde bizzat bulunarak, staj yaparak hem de bir gözlemci sıfatıyla yakından tanıyabilirler. Üstelik Türkiye’de yetişmiş ve bütün bir sistemi bilen biri olarak Türk öğrencileri, her iki tarafı çok iyi tanıyan yetişmiş, nitelikli biri olabilecektir.

 

Yasam standartlarının yüksek oluşu

Avusturya’nın yasam düzeyi açısından uluslararası karşılaştırmalı ülke sıralamalarında her zaman ilk üç de bulunması. Avusturya’da hayat kalitesi yüksek, alt yapı çok iyi ve suç oranları pek çok diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşüktür. 

 

Doğal güzellikler, düzeni kent yapısı, gelişkin sağlık hizmetleri

Avusturya’nın muhteşem doğa güzelliklerinin yanı sıra özellikle kültür ve sanat kenti Viyana’nın, modern ve hızlı ulaşım ağıyla, düzenli kent oluşumuyla, temiz ve bakımlı parkları ve güvenlikli ortamıyla hayatınıza katacağı yasam kalitesi orada hayatinin belirli bir dönemini geçirecek bir öğrenci için hiç şüphesiz önem arz etmektedir. Ayda ufak bir ücrete üye olunabilecek sağlık sistemi her turlu sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak size verecektir.

 

Eğitim suresinin kısalığı

  1. Haziran 1999 tarihinde 29 Avrupa ülkesi tarafından İtalya’nın Bologna kentinde imzalanan Bologna Deklarasyonuna göre tüm Avrupa ülkeleri üniversite sistemlerini belirli noktalarda benzeştirme kararı almışlardır. 2010 tarihine kadar tüm Avrupa üniversiteleri 3 yıl lisans ve 2 yıl yüksek lisans sistemine geçmiş olacaktır. Avusturya devlet üniversiteleri büyük oranda bu geçişi tamamla mistir. Dolayısıyla Türkiye’de 4 yıl olan lisans eğitimi Avusturya’da sadece 3 yılda ılınabilir ve 1 yıl daha az okuyarak zamansal bir avantaj yakalanabilir.

 

Avusturya’nın Türkiye’ye yakın oluşu

Avusturya’nın Türkiye’ye diğer birçok yabancı ülkeye göre daha yakın - örneğin İstanbul’a 1,5 saat uçuş mesafesinde-olması, hele son dönemlerde Viyana’ya ucan havayolu şirketlerinin artması ve bu olayın beraberinde getirdiği biletlerdeki ucuzlama da göz önüne alındığında ciddi bir avantajdır. Avusturya uluslararası bir araştırmada AB ülkeleri içeresinde yasam kalitesi olarak birinci sırada gösterilmiştir. Araştırma ölçütleri olarak demokrasinin gelişkinlik ve uygulama düzeyi, politik ve sosyal stabilime, medya bağımsızlığı, altyapı, ulaşım, güvenlik ve sosyal aktivite olanakları esas alin mistir.

Avusturya Eğitim Sistemi

Avusturya, yüzyıllar boyunca pek çok bilim adamı, sanatçı ve devlet adamı çıkarmış, Avrupa’nın en iyi eğitim kurumları arasında gösterilen koklu üniversiteleri ile hem Avrupa Üniversite sistemi ve anlayışına hem de tüm Avrupa kültür, sosyal ve siyasal yaşamına çok önemli katkılarda bulunmuş bir ülkedir.

 

Avusturya eğitim sisteminde bir taraftan lisans ve yüksek lisans programlarının birleşmiş olduğu 4 yıllık bir sistem vardır. Yani öğrenci mezun olduğunda gerek Avusturya’da gerekse Türkiye’de Mater’ini (Avusturya’da: Magister) yapmış olmaktadır.

 

1999 yılında yürürlüğe giren Bologna sözleşmesi ve ardından gelen süreç (1) ile bazı bölümlerde Anglo-Sakson eğitim sistemine geçilmiş ve geçiş yapılan bu yeni sistemde 3 yıl lisans eğitimi (Mezun olunduğunda "Bakkalaureat" unvanına sahip olunur), 2 yıl yüksek lisans (Mezun olunduğunda "Magister" unvanına sahip olunur ve 2 yıl doktora eğitimi bulunmaktadır.

Bu değişikliklerle birlikte ve "Lisans" ve "Yüksek lisans" eğitimleri birbirinden ayrılmıştır.

 

2010 yılına dek Avrupa ülkelerindeki tüm üniversite ve yüksek okullar (Fachhochschulen) söz konusu bu 3+2+2’lik bu sisteme geçmiş olacaktır.

 

Avusturya’daki 3 yıllık lisans eğitimi Türkiye’de lisans öğrenimine denktir, ardından LES ve benzeri sınav engeli olmadan istenildiği ve arzu edildiği takdirde ayni veya başka alanda yüksek lisans programına devam edilebilir.

 

Avusturya’da lisans okuduktan sonra yüksek lisansa devam edilebilir yukarıda belirtildiği gibi, ama böyle bir zorunlukta yoktur.

 

Avusturya`daki bir üniversiteden kabul alabilmeniz için lise bitirmiş olmanız ve YGS’de başarılı olmanız yeterlidir. Eğer üniversiteyi bitirmişseniz ve yüksek lisans programına devam etmek istiyorsanız (bazı bölümlerde kısmi değişiklikler göstermekle birlikte) LES Sınavından başarılı olmanız gerekiyor. Yukarıda değinilen eski sisteme göre üniversiteye başladığınızda Türkiye’deki 4 yıllık öğreniminizde vermiş olduğunuz dersleri saydırıp, Avusturya`da okuduğunuz bolümdeki kalan az sayıdaki dersleri vermelisiniz. Okulunuzu bitirdiğinizde yüksek lisansınızı yapmış oluyorsunuz. Daha sonra doğrudan doktora programına kaydınızı yaptırabilirsiniz.

 

Yeni sisteme göre doğrudan yüksek lisans programına başlayabiliyorsunuz. Nadir de olsa bazı bolümler lisans öğreniminden birkaç ders vermenizi isteyebilirler.

 

Türkiye’deki 2 yıllık on lisans programları ve uzaktan öğretim Avusturya'da tanınmamaktadır.

Avusturya'daki üniversitelerin tamamı orgun öğretim anlayışı içeresinde eğitim vermektedir. Avusturya'daki yabancı öğrenciler yıllık sadece 1452,- Euro harç ödemektedirler.

 

Bazı üniversiteler basari ilkesine göre bu harcın yârisiniz donem sonunda öğrenciye iade etmektedir; dolay isiyle yıllık harç 726,- Euro’ya gelmektedir. 

 

Avusturya'da yaz ve kıs olmak üzere 2 akademik donem bulunmaktadır. Bazı üniversiteler temmuz-ağustos-eylül ayları içeresinde yaz okullarda sunmaktadırlar. Üniversitelerde sınıf sistemi değil kredi ve donem sistemi vardır. Her donem başında öğrencilere, öğrenim yönetmenliği uyarınca, bolum başkanlığı tarafından dönemlik dersler sunulur. Öğrenci mezuniyeti için gerekli olan zorunlu, zorunlu seçmeli ve seçmeli dersleri seçerek öğrenimine devam eder. Her kategori için çok sayıda seçenek vardır; öğrenci ilgi, bilgi ve akademik yönelimine göre ders cetvelini hazırlar. Bu liberal uygulama öğrenci için çok sayıdaki avantajı beraberinde getirmektedir.

 

Donem baslarında bolum ve derslerle ilgili üniversitelerin öğrenci dernekleri tarafından ayrıca yönlendirme seminerleri düzenlenmektedir.

Türkiye’de eğitimlerinin bir kısmini tamamlamış olan öğrenciler Avusturya'daki üniversiteye kayıt olduktan sonra o zamana kadar yapmış oldukları ortak dersleri saydırabilirler.

 

Avusturya üniversitelerinde eğitim dili Almancadır. Almanca bilmeyen yabancı öğrenciler-gelen öğrencilerin % 95'i Almanya’yı bilmemektedir-Almanca yeterlilik sınavını vermek durumundadırlar. Bu sınav bir kur içi sınav olduğundan derslere devam edildiği takdirde çok zorlanmadan geçilebilmektedir.

 

Bu sınava hazırlık amacıyla üniversiteler hazırlık kursları sunmaktadırlar. Hiç Almanca bilmeyen bir öğrenci bu kurslara ortalama 2 donem devam eder ve bu sure bitiminde öğrenimine Almanca devam edebilecek derecede bir dil yetkinliğine kavuşur. Bu kursların dönemlik ücreti 370 Euro'dur ve suresi haftada 15 ila 20 saattir.

 

Avusturya´da yabancı öğrencilerin, 01.01.2003 tarihinde cimmiş yasayla birlikte ayda brüt €600  geçmeyecek şekilde çalışma izni almaya hakları vardır.  

 

Avusturya’da Lisans Eğitimi – Bakkalaureatsstudium -3 yıl

Avusturya  Üniversitelerinden kabul alabilmeniz için liseden mezun olup ÖSS’de başarılı olmanız yeterlidir. Avusturya Üniversitelerinden kabul almak için Almanca bilmek on şart değildir. Üniversite, öğrencilerine kendi hazırlık kurslarında Almanca eğitimi vermektedir. Viyana`da bu dil eğitimi Özel Dil Kursları tarafından, Avusturya’nın diğer şehirlerinde ise Üniversitenin kendi bünyesindeki hazırlık sınıflarında verilmektedir.

Türkiye’de Lisans eğitimlerinin bir kısmini tamamlamış olan öğrenciler Avusturya Üniversitelerine kayıt olduktan sonra o zamana kadar yapmış oldukları ortak dersleri saydırabilirler.

3 yıllık üniversite (BA) eğitimini Avusturya´da tamamladıktan sonra 2 yıllık master eğitimi almak isteyen öğrenciler direk Master eğitimi alabilir ve ardından doktora eğitimini takip edebilirler.

Bu sisteme göre lisans eğitimlerini Türkiye’de tamamlamış ve Avusturya´da yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler Türkiye’de lisans eğitimi çerçevesinde yapmış oldukları dersleri kabul ettirirler, ilgili komisyonun eksik gördüğü dersleri yaptıktan ve tezlerini yazdıktan sonra lisans + yüksek lisans `tan mezun olarak Magister (Master) unvanını alırlar. Sonrasında istedikleri takdirde herhangi bir sınava tabii olmadan direkt doktora programına geçme hakları vardır.

Türkiye’de lisans eğitimi alan öğrenciler Avusturya´da ayni veya benzer bir bolüme geçiş yapabilirler. Yüksek lisans çerçevesinde geçiş yapan öğrenciler için de benzer bir durum soz konusudur, Eger Türkiye’de alınan dersler varsa bu dersleri Avusturya´da kabul ettirirler ve eğitimlerine bu şekilde devam ederler. Mezun olduklarında yine Magister unvanına sahip olurlar ve doktora eğitimlerine başlayabilirler.

Avusturya´da lisans eğitimine başlamak isteyen öğrenci, okumak istediği bolumu Türkiye’de kazanmış olmalıdır.

Öğrenci Türkiye’de hangi bolüme yerleştirildiyse Avusturya´da da o bolümde veya çok yakın diğer bölümlerde okuma hakkına sahiptir.

2 yıllık yüksek okul programlarının Avusturya´da karşılığı yoktur. Kişi Türkiye’de 4 yıllık bir programa yerleştirilmiş olmalıdır. Öğrencinin OSYM tarafından yerleştirilmiş olması yeterlidir; ayrıca üniversiteye kayıt olmasına gerek yoktur.

Avusturya’da Yüksek Lisans / Master Eğitimi – Magisterstudium – 2 yıl

Üniversiteyi bitirip Avusturya’da Yüksek Lisans / Master yapmak isteyen öğrencilerin LES sınavından başarılı olmaları gerekmektedir. Bu durumda Avusturya Üniversiteleri ile Türkiye Üniversiteleri Lisans Programlarındaki farklardan kaynaklanan 4-5 civarında fark dersleri verilebilmektedir. Bu derslerin de Yüksek Lisans / Master eğitimine başlamadan önce verilmesi gerekmektedir.

Avusturya Eğitim Sisteminde Lisans eğitiminden Yüksek Lisansa geçerken veya Yüksek Lisansı tamamlayıp Doktora Programına baslarken herhangi bir sınava girmek gerekmemektedir. Yani direkt olarak bir sonraki Üniversite programına başlanabilir.

 

Avusturya Üniversitelerine Başvuru için gerekli belgeler

 

MEC Bilgi Kayıt Formu - Fotoğraflı

Okulun Başvuru Formu – Fotoğraflı istenebilir

Öğrencinin işlemlerini MEC’in takip edeceğine dair İmzalı Yetki Belgesi

Öğrencinin Özgeçmişi

Öğrencinin gelecek hedefleri ile ilgili yazdığı Niyet Mektubu / Bewerbungsschreiben

Diploma

Transkript

OSYS-Sonuç ve Yerleştirme Belgesi

Donem sonu mezun olabilir belgesi

Ortalama iyi ise sıralama belgesi

En az iki Referans mektubu (Almanca veya İngilizce)

Is deneyimi isteyen Yüksek Lisans Programları için IS Referans Mektubu

Şimdiye kadar almış olduğu Sertifikalar

Varsa; sporda sahip olduğu lisanslar

Varsa; sanat dallarında belge ve ödülleri

Varsa; bilim ödülleri

Varsa; LES (Yüksek lisans için; Master öğrencisi iseniz öğrenci belgesi)

Eğer yüksek lisans eğitimine başlayıp ders verdiyseniz not dokumu -Transkript

Varsa Almanca Dil Seviyesini gösteren belge (Test DaF)

  

Asli Türkçe olan evrakların;

  • Yeminli çevirisi

  • Noter tasdiki

  • Kaymakamlıktan apostil tasdiki

  Asli İngilizce veya Almanca olan evrakların:

  • Alman Konsolosluğu Hukuk Departmanı’ndan fotokopisine “asli gibidir” mührü

Avusturya’da Doktora Programları – 2 yıl

 

Doktora, bir fakülte veya yüksekokulu bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Avrupa ülkelerinin neredeyse tümünde erişilebilecek en yüksek dereceli akademik derecedir. Avusturya'da doçentlik, özellikle yüksek öğrenimde ders verme yetkisini belirten bir titr, profesörlük ise teknik anlamda resmi bir unvan olmakla birlikte doğrudan akademik dereceye işaret etmemektedir.

Temelde, doktora derecesini almak, doktorayı veren akademisyenler tarafından eşit kabul edilmek demektir. Doktora belirli standartlara göre yazılmış, başıma hazırlanmış akademik bir araştırma sonucunda, bu araştırmanın dünya bilimine ufak da olsa bir katkısı olduğuna inanılırsa verilir. Bu asamaya genelde tez komitesi nezaretinde, tezin belirlenmesi ve bildirilmesi, tezin yazılması ve son olarak da tezin savunulması (dissertation) aşamalarından geçilerek gelinir. Bu aşamaların tamamlanması Avusturya’da 2-3 yıl sürer. En yaygın araştırma doktorası PhD.’dir.

Doktora programları gerek konu ve içerik gerekse kabul Sartlarının özelliği acısından çok farklılık gösterdiğinden her başvurunun spesifik özellikleri vardır.

Daha önce alinmiş derslerin saydırılması

Avusturya üniversitelerinde, Türkiye’de herhangi bir orgun yüksek öğrenim kurumunda bölümüyle ilgili ders vermiş öğrencilerin söz konusu dersleri saydırma imkânları vardır. İlgili üniversitenin öğrenci komisyonuna, ders adını, haftalık saat ve ders notunu gösteren transkriptle - yeminli bir tercüman tarafından çevrilmiş tercümesiyle birlikte-başvuru yapılır. Öğrenci islerine bağlı bu birim (Anrechnungsstelle) genelde öğrenciye kendi üniversitelerinde okutulan derslerin belirtildiği basilmiş bir form verir ve öğrenci kendi aldığı dersleri bu formdaki derslerle eşleştirerek doldurur.

 

Avusturya’da BURS Olanakları

 

Avusturya’da okuyan TURK öğrencilerin başvurabileceği ilgili burslar aşağıda belirtilmiştir:

 

Mondi Austria-Student-Scholarship

Hangi bolümler için: Fen bilmleri, Muhendislikler, Hukuk, Sosyal ve Ekonomi Bilimleri

Burs turu: Donemlik ve Yillik

Hedef  kitle: Lisans

Iletisim: „Austria Student Scholarship“
Kelsenstrasse 7 - A-1032 Wien, Osterreich, Europa
Gertraud Max
Tel.: +43 1 79507 / 4002
Fax: + 43 1 79507 / 961
Email: gertraud.max.@mondipackaging.com
Webpage: http://www.mondi.co.uk/austria-student-scholarship
Son başvuru tarihi: 31.05.2007

 

Begabtenstipendien fur Studierende der Gesellschaft der Freunde der Veterinärmedizinischen Universität Wien

Hangi bolümler için: Veterinerlik, Ziraat ve orman bilimleri

Burs turu: Donemlik, Yillik, Ekstralar

Hedef  kitle: Lisans / Yüksek lisans

Iletisim: Auslandburo der Veterinärmedizinischen Universität, Veterinärplatz 1, A 1210 Wien

Son başvuru tarihi: Her yılın 31.10 tarihine kadar

 

Stipendienfonds der Diplomatischen Akademie

Hangi bolümler için: Sosyal bilimler, Hukuk, Siyasal Bilgiler/Uluslararasi Iliskiler/Kamu Yonetimi, Ekonomi Bilimleri

Burs turu: Donemlik ve Yillik

Hedef  kitle: Lisans / Yüksek Lisans

Iletisim: Diplomatic Academy of Vienna
Favoritenstrasse 15a - A-1040 Vienna
Tel: +43-1-505 72 72
Fax: -43-1-504 22 65
E-mail: info@da-vienna.ac.at
Not: Burs basvurulari diplomasi akademisine kabul sartina baglidir.

 

Stipendium - JournalistInnen Ausbildung

Hangi bolümler için: Sosyal ve Ekonomi bilimleri, Hukuk, disiplinlerarasi Sosyal Bilimler

Burs turu: Donemlik ve Yillik

Hedef  kitle: Lisans / Yüksek Lisans

Iletisim: Donau-Universität Krems - Dr.-Karl-Dorrek-Straße 30  -  A-3500 Krems

Mag. Kay Muhlmann 
Tel.: +43 (0)2732 893-2704 
Fax: +43 (0)2732 893-4700 
Email: Kay.Muehlmann@donau-uni.ac.at 
Internet: http://www.donau-uni.ac.at/journalismus 
Son başvuru tarihi: Iletisim adresinden ogrenilebilir

 

 

Başvurular için genel olarak istenen belgeler:

 

-      Özgeçmiş (vesikalık foto ile birlikte),

-      Basari belgeleri/karnelerin fotokopisi,

-      Motivasyon yazısı,

-      Üniversite öğreniminizle belirten açıklama metni,

-      2 öğretim görevlisinden tavsiye mektubu.

 

  

UNIVERSITE HAZIRLIK KURSLARI 

 

 

Viyana Üniversitelerinde eğitime başlamak isteyen ve Almanca diline yeterince hakim olmayan her öğrenci Almanca hazırlık sinici okumak zorundadır.

 

  

Almanca hazırlık kursları aşağıda belirtilmiştir.

 

Vorstudienlehrgang der Wiener Universitaeten (VWU)

 

Viyana Üniversiteleri, Eğitim Bakanlığı ve Avusturya öğrenci değişim ofisi tarafından organize edilen kurslar dönemlik verilmektedir.

 

Güz donemi her yılın Ekim ayinin başında baslar ve Ocak ayinin sonuna dek sürer. Bahar donemi ise Mart başlangıcından Haziran sonuna kadar sürer.

 

Her dönemlik kurs yaklaşık 350 ders saatinden ve 1’(hiç Almanca bilgisi yok) den 5’e (iyi derecede Almanca bilgisi var) kadar değişik seviyelerden oluşur.

 

Hiç Almanca bilmeyen bir öğrenci yaklaşık 2 donem Almanca kursuna ihtiyaç duymaktadır. Almanca sınavları donem başlangıcı, ortası ve sonunda yapılır.

 

Kurs ücreti dönemlik 370,- Avro ’dur.

 

Osterreichische Orient-Gesellschaft Hammer-Purgstall (Orient)

 

Viyana Üniversiteleri tarafından görevlendirilen bir diğer kurs merkezi ‚Osterreichische Orient-Gesellschaft Hammer-Purgstall’ dir ve üniversitelerin tanıdığı 3 resmi Almanca hazırlık kursundan biridir.

 

Güz donemi her yılın Ekim/Kasım aylarında baslar ve Şubat ayinin başına/ortasına dek sürer. Bahar donemi ise Mart başlangıcından Haziran sonunda kadar sürer.

 

Her dönemlik kurs yaklaşık 250 saat sürer ve belirli bir Almanca düzeyinden sonra öğrenci üniversiteye başlamak için yeterlik sınavına girer.

 

Diğer kurslardan farklı olarak Kasım ayında da geç gelen öğrenciler için yeni kurlar açılır.

 

Wiener Internationale Hochschulkurse (Wihok)

 

Haftada 15 saat ve beş gün toplam yaklaşık 200 saat olmak kaydıyla 8 seviye üzerine kurulmuş olan bu kurs

Almanca hazırlık okumak isteyen veya zorunda olan öğrenciler için bir diğer seçenekte Wihok kurslarıdır.

 

Kurlar G1, G2, G3, G4 ve M1, M2 , M3 ve O1 olarak tasarlan mistir.

 

Her donem 3 kur atlanır kur sonlarında kur atlama sınavı yapılır ve diğer kurslardan farklı olarak öğrenci kurslara devam eder ve tüm kurları basariyle tamamladığı takdirde Viyana Üniversitesi, Viyana Teknik Üniversitesi ve Viyana Ziraat Üniversitesinin dil yeterlik sınavlarından muaf olur.

 

Güz donemi ayni şekilde her yılın Ekim ayinin başında baslar ve Ocak ayinin sonuna dek sürer. Bahar donemi ise Mart başlangıcından Haziran sonuna kadar sürer.

 

Tüm kurslar esnasında öğrenci üniversitesinde kayıtlı öğrenci olduğundan dolay resmi öğrenci statüsünde olmaktadır.

 

Kurslara % 80 devam zorunluğu vardır.

Avusturya Üniversiteleri

VIYANA UNİVERSİTESİ (UNIVERSITÄT WIEN)

1365 yılında Herzog Rudolf IV. tarafından kurulan Viyana Üniversitesi (Latince adi; Alma Mater Rudolphina) , Alman Dil ve Kültür coğrafyasının en eski ve 71.000 öğrencisi ve 8.000 çalışanı (bunlardan 6000 i bilim adamı) ile Avusturya’nın olduğu gibi Orta Avrupa’nın da en büyük üniversitesidir ve günümüze kadar yapılmış olan dünyanın en iyi üniversite sıralamalarında hep üst sıralarda yer almıştır.


Viyana Üniversitesinde yaklaşık 130 tane bolum bulunmaktadır. Viyana Üniversitesinin amacı teorik eğitimle pratik araştırma bazlı eğitimi sentezleyerek en yüksek kalitede örmecilerine aktarmaktır. Viyana Üniversitesinin 50 ye yakın enstitüsü bulunmaktadır.


Viyana Üniversitesinin tarihi ana binası 1884 yılında ayni caddede bulunan Avusturya Parlamentosu, Viyana Belediye Binası ve Burgu tiyatrosunun tarihi dokusuyla eşdeğer ve bilimin toplumsal değerini yücelten mimarisiyle mimar Heinrich von Ferstel tarafından yapılmıştır. Günümüzde Schottentor da bulunan ana binada Üniversite Yönetimi, Üniversite Ana Kütüphanesi, Öğrenci İsleri, bazı Fakülte ve Enstitüler ve Avusturya nine en büyük amfisi olan Adıma la birlikte bir çok amfi bulunmaktadır.

 

Viyana üniversitesinin kütüphanesi 6,5 milyon kitap mevcuduyla Avusturya’nın en büyük kütüphanesidir; ayni zamanda Almanca konuşulan ülkelerin en eski kütüphanesidir (kuruluş tarihi: 1365). Bu özelliğinden dolayda kütüphane „Orta Cağ dan günümüze kadar ki süreç içerisinde değişen uluslar asi bilim tarihi“ olarak adlan dirilir.

Ana binadaki Aula da Viyana Üniversitesinin 9 tane Nobel ödüllü profesörlerinin heykelleri bulunur. Bahçesinde ise üniversitenin 154 meşhur bilim adamının büstleri vardır.


Viyana Üniversitesinin uluslar asi alanda araştırma ve eğitim konularında çok güçlü bağlantıları bulunmaktadır. Erosmuş/Sokrates Programları ile birlikte ASEA-UNINET, UNICA ve EUA üye olduğu bazı uluslararası eğitim programlarıdır. Viyana Üniversitesinin 331 adet partner üniversitesi vardır. 130 ülkeden öğrenciler her yıl 10.000 in üzerinde sunulan derslerden faydalanmaktadırlar.

 

 

Lisans Programları ; Eski Tarih ve Ilık Cağ Bilimi, Astronomi, İşletme, Eğitim Bilimi (önceden Pedagoji), Biyoloji, Bizans Dili Ve Yeni Yunan Dili Filolojisi, Kimya, Yer Bilimleri, Beslenme Bilimleri, Avrupa Etnolojisi Fin Dili Ve Edebiyatı, Coğrafya, Macar Dili Ve Edebiyatı, Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Japon Dili Ve Edebiyatı, İbrani Dili Ve Edebiyatı, Klasik Arkeoloji, Klasik Filoloji, Kore Dili Ve Edebiyatı, Kültür Ve Sosyal Antropoloji, Sanat Tarihi, Matematik, Hollanda Dili ve Edebiyatı, Felsefe, Fizik Siyaset Bilimi, Başın Yayın Ve İletişim Bilimleri, Sinoloji, İskandinav dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Spor Bilimleri, İstatistik, Trans kültürel İletişim (Mütercim Tercümanlık), İktisat

  

Yüksek Lisans bölümleri ; Eski Tarih ve Ilık Cağ Bilimi, Antropoloji, Astronomi, İşletme, Eğitim Bilimi, Biyolojik, Kimya, Bizans Dili Ve Yeni Yunan Dili Filolojisi, Kimya, Sözlü Çevirmenlik, Yer Bilimleri, Beslenme Bilimleri, Avrupa Etnolojisi, Evrim Biyolojisi, Fin Ve Uygur Dil Bilimleri, Gender Studies, Genetik Ve Gelişim Biyolojisi, Cografya, Tarih Araştırma, Tarihsel Yârdim Bilimleri Ve Arşiv Bilimi, Global Tarih, Macar Dili ve Edebiyatı, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası İşletme, İslam Din Pedagojisi, Japon Dili Ve Edebiyatı, İbrani Dili Ve Edebiyatı, Kartografya Ve Jeoenformasyon, Klasik Arkeoloji, Klasik Filoloji (Eski Yunan Filolojisi), Klasik Filoloji (Latin Filolojisi), Kore Dili Ve Edebiyatı, Sanat Tarihi, Orta Cağ ve Yeni Cağ Latin Filolojisi, Matematik, Medya İnformatiği, Middle European interdisciplinary master programme in Cognitive Science, Moleküler Biyoloji, Moleküler Mikrobiyoloji Ve Bağışıklık Biyolojisi, Çevre Koruması Ve Biyocesitlilik Yönetimi, Hollanda Dili ve Edebiyatı, Paleobiyoloji, Bitki Bilimi, Felsefe, Fizik, Siyaset Bilimi, Başın Yayın Ve İletişim Bilimleri, Çevre Araştırması Ve Çevre Düzenlemesi, Din Bilimi, Scientific Computing, Sinoloji, İskandinav Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Spor Bilimleri, İstatistik, Yazılı Çevirmenlik, Davranış-, Nevro- Ve Kognitif Biyolojisi, İktisat, Doğu Asya Ekonomi ve Toplumları, Ekonomi Enformatiği, Zooloji, Ekoloji

 

Lisans ve Yüksek Lisans birleşik olan bolümler (Diplomstudium) ; Mısır Dili Ve Edebiyatı, Afrika Dili Ve Edebiyatı, Eski Sami Dilleri Filolojisi, İngiliz Dili Edebiyatı Ve Amerikan Dili Edebiyatı, Arap Dili Ve Edebiyatı, Hareket Ve Spor Öğretmenlik), Biyoloji Ve Çevre Bilimi (Öğretmenlik), Boşnakça/Hırvatça/Sırpça, Boşnakça/Hırvatça/Sırpça (Öğretmenlik), Bulgarca, Alman Filolojisi, Kimya (Öğretmenlik) Almanca (Öğretmenlik), İngilizce (Öğretmenlik), Evanjelist Teolojisi, Evanjelist Dini (Öğretmenlik), Fransızca, Fransızca (Öğretmenlik), Coğrafya Ve Ekonomi Bilimi (Öğretmenlik), Tarih, Tarih, Sosyal Bilgiler Ve Politika Eğitimi (Öğretmenlik) Yunanca (Öğretmenlik), Bütçe Ekonomisi Ve Beslenme (Öğretmenlik), Hint Dili Ve Edebiyatı, Bilgisayar Ve Bilgi Yönetimi (Öğretmenlik), İtalyanca, İtalyanca (Öğretmenlik) Katolik Teolojisi, Katolik Dini (Öğretmenlik), Katolik Din Pedagojisi, Latince (Öğretmenlik), Matematik (Öğretmenlik), Meteoroloji Ve Jeofizik, Müzik Bilimi, Eczacılık, Fizik, (Öğretmenlik), Lehçe, Portekizce, Psikoloji, Psikoloji Ve Felsefe (Öğretmenlik), Hukuk, Romence, Rusça, Rusça (Öğretmenlik), Slovakça, Slovence, Slovence (Öğretmenlik), İspanyolca, İspanyolca (Öğretmenlik), Dil Bilimi, Tiyatro, Film Ve Medya Bilimi, Tibet Dili Ve Budizm, Çekçe, Çekçe (Öğretmenlik), Türkoloji, Ukrayna Dili Ve Edebiyatı, Macarca (Öğretmenlik), Tarih Öncesi Ve Ilık Cağ Tarihi, Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi

 

VIYANA ZIRAAT UNIVERSITESI - (UNIVERSITÄT FUR BODENKULTUR WIEN)

Viyana Ziraat Üniversitesi (BOKU) 1872 yılında Viyana´da kurulmuştur. Uluslararası bağlantıları güçlü bir üniversitedir; birçok projesi uluslararası alanda ödüllendirilmiş ve doğal kaynaklar ve çevre konularında pratiğe aktar ilmiştir. Yaklaşık 5500´un üzerinde öğrencisi, 40 tane enstitüsü, 9 tane lisans bolumu, 23 tane de master programı bulunmaktadır. 7 Tane uluslararası master programı vardır. Bu master programları Hollanda, İsveç, Almanya, Danimarka gibi ülkelerdeki gözde üniversitelerle ortak yürütülür ve eğitim dilleri İngilizcedir. Master programları tamamlandığında „Yüksek Mühendis“ unvanı alınır


          Lisans Programları ; Tarım, Ormancılık, Tahta Ve Doğal Lif Teknolojisi, Kültür Tekniği Ve Su İdaresi, Peyzaj Planlaması Ve Peyzaj Mimarlığı, Gıda Maddeleri Ve Biyoteknoloji, Çevre Ve Doğal Kaynaklar Yönetimi, Bağcılık, Onkoloji Ve Bağ Bilimi (Şarapçılık Ekonomisi), At Bilimi (Viyana Veterinerlik Üniversitesi ile işbirliği İçinde)

 

Yüksek Lisans bölümleri ; Tarımsal Biyoloji, Tarım Ve Beslenme Ekonomisi, Uygulamalı Bitki Bilimi, Biyoteknoloji, Ormancılık, Tahta Teknolojisi Ve Yönetimi, Kültürdekini Ve Su İdaresi, Toprak Yönetimi, Altyapı Ve Yap tekniği, Peyzaj Planlaması Ve Peyzaj Mimarlığı, Gıda Bilimi Ve Teknolojisi, Zootekni (Yararlı Hayvan Bilimi), Ekolojik Tarım, Hidroloji, Çevre Ve Doğal Kaynaklar Yönetimi, Su İdaresi Ve Çevre, Vahşi Hayvan Ekolojisi Ve Vahşi Hayvan Yetiştirme

 

Uluslararası Master Programları : Environmental Sciences – Soil, Water and Biodiversity, DDP European Master in Animal Breeding and Genetics, Safety in the Food Chain, Horticultural Sciences, Mountain Forestry, Mountain Risk Engineering, Natural Resources Management and Ecological Engineering

 

  

VIYANA VETERINERLIK UNIVERSITESI

    (VETERINÄRMEDIZINISCHE UNIVERSITÄT WIEN)

 

Viyana Veterinerlik Üniversitesi Avusturya’nın tek, Almanca konuşulan ülkelerin ise ilk kurulan veterinerlik üniversitesidir. Üniversite 1765 yılında Kraliçe Maria Teresi tarafından Büyükbaş hayvanların tedavi merkezi“ olarak kurulmuştur.

1996 yılından beri Viyana’nın 21. bölgesindeki yeni kampüsünde 1000 eğitmen ve 2300 öğrencisi ile modern eğitimine devam etmektedir. Ayrıca kampus içerisinde özellikle klinik ve bilimsel olarak ağır vakaları tedavi eden Hayvan Kliniği bulunmaktadır.

Lisans bölümleri ; Biotip ve Bioteknoloji, At Bilimleri

Yüksek Lisans bölümleri ; Biotip ve Bioteknoloji

Lisans ve Yüksek Lisans birleşik olan bolümler ; Veterinerlik

  

 

VIYANA EKONOMI UNIVERSITESI (WIRTSCHAFTSUNIVERSITAET WIEN)

 

Viyana Ekonomi Üniversitesi Avrupa’nın en büyük ekonomi üniversitesidir ve EQUIS - the European Quality Improvement System - tarafından 33 ülkeden seçilen en iyi 110 üniversite arasında yer al mistir. Bu listeye Almanca konuşulan ülkelerden sadece 4 üniversite girmeyi basar mistir. AB ekonomi üniversiteleri içerisinde Viyana Ekonomi Üniversitesi en iyi 2. üniversite olarak gösterilir.

 

Üniversite 1898 yılında „İthalat Ekonomi Akademisi“ adıyla kurulmuş, 1916 yılında su anda eğitim verilen binasına taksinmiş ve „Dünya Ticaret Yüksekokulu“ adını al mistir. 1975 yılında eğitim reformuna tabii tutulmuş ve günümüzdeki „Viyana Ekonomi Üniversitesi“ adını al mistir.

 

Avusturya’lar olduğu kadar uluslararası öğrencilerin de ilgisinin yoğun olduğu Viyana Ekonomi Üniversitesi’nce „Bologna Sureci“ çerçevesinde alinmiş olan kararlar doğrultusunda 2005 yılından itibaren uluslararası 3’lu sisteme geçilmiştir. Bu sisteme göre 3 yıl lisans, 2 yıl master ve doktora programları sunulmaktadır. Üniversitenin 20.000 in üzerinde öğrencisi vardır, Öğrencilerinin yarısından fazlasını bayan öğrenciler oluşturmaktadır. Üniversitenin 200’un üzerinde uluslararası düzeyde anlaşmalı olduğu partner üniversitesi vardır.

 

Ulusal ve uluslararası ekonomi şirketleriyle anlaşmalarının ve ortak çalışmalarının getirdiği bilimsel ve maddi avantajları üniversite doğrudan öğrencilerine yansıtır. Kütüphane, bilgisayar laboratuvarları ve amfileri Avusturya’ nine en modern yapıları arasındadır. Viyana Ekonomi Üniversitesinin „Lezar WU“ adıyla bilinen, dünyanın en büyük ve en çok yararlanılan elektronik ve online eğitim programını yaklaşık 30.000 kişi (öğrenci ve eğitmen) kullanmaktadır.

 

Viyana Ekonomi Üniversitesinin dünya çapındaki şirketlerle ortak çalışmaları, mezunlarının kariyer hayatlarını olumlu yönde etkilemektedir. Birçok unlu mezun vermiştir. Siemens, Neztle, Porsche, Ret Bul gibi uluslararası şirketlerin CEO’ları Viyana Ekonomi Üniversitesi mezunudur.

 

Günün her saatinde öğrencilerinin kullanabildikleri kütüphanesinde 900.000 adete yakın literatür bulunmaktadır. Ayrıca Mense adi verilen yemekhanesinde öğrenciler oldukça uygun ücretlerle günde 3-4 menü bulabilirler.

 

 

Lisans bölümleri; İşletme, Uluslararası İşletme, İktisat Ve Ekonomi 

                                     Sosyolojisi, Ekonomi Enformatiği, Ekonomi Hukuku

 

Yüksek Lisans bölümleri ; Ekonomi Enformatiği, Ekonomi Hukuku,

Ekonomi Pedagojisi, Supply Chain Management

 

  

VIYANA TIP UNIVERSITESI  ---  (MEDIZINISCHE UNIVERSITAET WIEN)

 

1365 yılında Viyana Üniversitesinin kurucu fakültesi olarak acılan Viyana Tip Üniversitesi (fakültesi), Orta Çağ’dan başlayarak günümüze kadar sağlık sisteminin oncu bir kurumu olarak var ligini sürdürmüştür.  Maria Theresia´nin gayretleriyle ve Anton de Haen, Maximilian Stoll, Lorenz Gasser, Anton von Storck ve percussion yönteminin mucidi Leopold Auenbrugger gibi cağın en meşhur tipcilarinin eğitmenlik yapmasıyla uluslar asi öneme kavuşmuştur.

 

Avusturya’nın en büyük hastanesi olan AKH´nin 1784 yılında açılmasıyla Viyana Tip Üniversitesi (Fakültesi), daha modern araştırma alanlarına sahip olmuştur. Tip biliminin, özellikle uzmanlık sahalarının temelleri burada atılmış örneğin dünyadaki ilk „Deri Hastalıkları“, „Göz Hastalıkları“, „Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları“ klinikleri Viyana´da kurulmuştur. Bu gelişimler o zamanlardaki adıyla Viyana Tip Fakültesi hocalarına 4 tane Nobel ödülü kazandırmıştır.

 

2004 yılında Viyana Tip Fakültesi Viyana Üniversitesinden ayrılarak otonom bir üniversite haline gelmiş ve Viyana Tip Üniversitesi adını al mistir.

 

Lisans ve Yüksek Lisans birleşik olan bolümler ;  Tip,  Diş Hekimliği

 

 

VIYANA TEKNIK UNIVERSITESI  - (TECHNISCHE UNIVERSITÄT WIEN)

 

 

1815 yılında Kral Franz II nine emriyle kurulan Viyana Teknik Üniversitesi (o zamanki adi Polytechnisches Institut in Wien) Avrupa’nın en başarılı 10 Teknik Üniversite’sinin içerisindedir ve yaklaşık 200 yıldır uluslararası bir ortamda araştırma ve eğitimi birleştirerek gelecek odaklı teknolojik gelişimleri öğrencilerine en iyi şekilde aktarmaktadır.

 

“İnsanlar için teknoloji” sloganını benimsemiş olan Viyana Teknik Üniversitesinin ana binası 1818 yılında su anki konumuna yani Viyana’nın tam merkezinde Karlsplatz´a taşınmıştır. Ulusal ve Uluslararası alanda yüksek taninirligi vardır ve mezunlari bu avantajdan yararlanmaktadirlar. Siemens gibi uluslararası teknik alanda tanınan firmalarla ortak projeler yürütüldüğü gibi değişik ülkelerdeki 48 üniversite ile de partner çalışmaları yapılmaktadır. Öğrenciler bu çalışmalara özellikle erasmus / sokrates programları vasıtasıyla katılmaktadırlar.

2002 yılında çıkarılan yeni üniversite yasasına göre diğer üniversitelerle birlikte Viyana Teknik Üniversitesinin yönetimi de özerk olmuştur.

 

Viyana Teknik Üniversitesi’nce tamamı mühendislik programları olmak üzere 21 Bachelor, 41 Master ve 5 tane de Öğretmenlik programı bulunmaktadır.

 

4 katli oldukça büyük kütüphanesi ve bilgisayar laboratuvarlarından sadece Viyana Teknik Üniversitesi öğrencileri değil, diğer Viyana Üniversitelerinin öğrencileri de yararlanır.

Viyana Teknik Üniversitesinin 64 adet enstitüsü, 2500 un üzerinde bilim adamı ve 19.000 e yakın öğrencisi vardır.

 

Lisans programları : Mimarlik, Insaat Mühendisliği Ve Altyapı Yönetimi, Elektronik Mühendisliği, Data Mühendisliği Ve İstatistik, Medya İnformatiği, Tip İnformatiği, Yazilim Ve Bilgi Mühendisliği, Donanım Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Makine Mühendisliği, Diş Mekân Tasarımı Ve Düzenlemesi, Kimya Mühendisliği, Teknik Ve Fen Bilimleri Matematiği, İstatistik Ve Ekonomi Matematiği, Bilgisayar Bilimlerinde Matematik, Finans Ve Sigorta Matematiği, Fizik Mühendisliği, Proses Engineering, Ölçme Bilimi Ve Jeoinformatigi, Ekonomi Enformatiği, Endüstri Mühendisliği

 

Yüksek Lisans bölümleri ; Mimarlik, Yapı Bilimi Ve Teknolojisi, Konstruktif Mühendislik Yapıları, Yapı Ekonomisi Ve Jeoteknik, Altyapı Planlaması Ve Yönetimi, Enerji Mühendisliği, Otomasyon Mühendisliği, Telekomünikasyon, Bilgisayar Tekniği, Mikro Elektronik, Yapay Zekâ, Bilgisayar Grafiği Ve Dijital Resim Çalışması, Bilgi Ve Belge Yönetimi, Medya İnformatiği, Tip İnformatiği, Yazilim Mühendisliği Ve Internet, Donanım Mühendisliği, Ekonomi Mühendisliği Ve Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi, Diş Mekân Tasarımı Ve Düzenlemesi, Kimya Mühendisliği – Sentezler, Hammadde Teknolojisi Ve Hammadde Analitiği, Malzeme Kimyası - Kimya Mühendisliği, Kimyasal Süreç Mühendisliği Kimya Mühendisliği, Biyoteknoloji Ve Biyoanalitik - Kimya Mühendisliği, Matematik, İstatistik, Teknik Ve Fen bilimleri Matematiği, Ekonomi Matematiği, Bilgisayar Bilimlerinde Matematik, Finans Ve Sigorta Matematiği, Fizik Enerjisi Ve Ölçüm Mühendisliği, Fizik Mühendisliği, Proses Engineering, Ölçüm Ve Kadastro Bilimi, Ölçüm Ve Jeofizik, Jeoinformasyon Ve Kartografya, Ekonomi Enformatiği, Endüstri Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği

 

 Öğretmenlikler  ;     Matematik, Uygulamalı Geometri, Fizik, Kimya,

Yönetim Bilişim Sistemleri

Avusturya'da Çalışma Koşulları

Avusturya Devleti ülkesine eğitim için gelen yabancı öğrencilere, 01.01.2003 tarihinden itibaren, aylık brüt 600,- €' ya kadar resmi çalışma izni vermektedir. Bu çalışma hakki Almanca yeterlilik sınavını geçtikten sonra elde edilebiliyor. Ancak çalışacağınız isi kendinizin bulması gerekmektedir, yani devlet bu konuda size yardımcı olmuyor.

 

Is bulma konusunda yârdim alabileceğiniz en önemli site;

 

Avusturya Öğrenci Derneğinin internet sitesi

www.oeh.ac.at

 

 

Daha bir çok internet sitesinden is imkânlarını araştırmak mümkündür. İş bulduğunuz zaman işveren o bölgeden sorumlu Is ve İsçi Bulma Kurumuna (AMS) gerekli müracaatı yaparak öğrencinin çalışabilmesi için gerekli olan izin belgesini alabilir.

 

Ancak bilinmesi gerekir ki su an itibariyle Avusturya`da da belirli bir ölçüde işsizlik sorunu yaşanmaktadır, dolayışı ile bu durum burada okuyan öğrencilerin is bulmalarını da  zorlaştırmaktadır. Yaz aylarında nispeten daha rahat is bulunabilmektedir.

 

Yıllık izinlerine çıkan isçiler yerine çeşitli firmalar geçici olarak öğrencileri istihdam etmektedir.

 

İyi derecede bir İngilizce, çok hareketli olan turizm sektöründe daha rahat  is bulmanızı kolaylaştırabilir.

Avusturya'da Eğitim Giderleri

Almanca HAZIRLIK Programı Giderleri

 

  • Üniversite öğrenci birliği (Osterreichische Hochschulerschaft) katkı payı

15,- Euro (dönemlik)

 

  • Almanca hazırlık kurs ücreti
    370,-Euro veya 690,- (dönemlik)

 

  • Yurt kirası / barınma giderleri (aylık)
    200-240,-Euro arası

 

  • Sağlık Sigortası (aylık) (tüm sağlık giderlerini kapsayan zorunlu sağlık sigortası) 
    23,- Euro

 

  • Ulaşım (aylık) (Viyana ve çevresi için metro, hisli tren, tramvay ve otobüs gibi tüm toplu taşıma araçlarından 1 ay boyunca ücretsiz yararlanabileceğiniz toplu ulaşım kartı) 
    45,-Euro

 

  • Beslenme ve diğer giderler (yaklaşık değer olarak verilmiştir) 
    250-300,-Euro arası

Üniversite Eğitimi Giderleri

  • Üniversite öğrenci birliği (Osterreichische Hochschulerschaft) katkı payı 
    15,- Euro (dönemlik)

 

  • Yurt kirası / barınma giderleri (aylık)
    200-240,-Euro arası

 

  • Sağlık Sigortası (aylık) (tüm sağlık giderlerini kapsayan zorunlu sağlık sigortası) 
    23,- Euro

 

  • Ulaşım (aylık) (Viyana ve çevresi için metro, hisli tren, tramvay ve otobüs gibi tüm toplu taşıma araçlarından 1 ay boyunca ücretsiz yararlanabileceğiniz toplu ulaşım kartı) 
    29,-Euro

 

  • Beslenme ve diğer giderler (yaklaşık değer olarak verilmiştir) 
    250-300,-Euro arası

 

  • Üniversite Harcı
    726,- Euro (dönemlik)

 

  • Üniversite harcının yarısının kimi üniversite tarafından, başarıya endeksli olarak, donem sonlarında öğrenciye iade edilir, dolayısıyla dönemlik harç miktarı 363,-Euro'ya gelir.


  • Yukarıdaki masraflara uçak biletleri, 1350,- Euro yurt depozitosu ve yaklaşık 100,-Euro'luk vize ücreti dahil değildir.

 

Viyana dışındaki kentlerdeki üniversiteler ilk yıldan itibaren (Almanca hazırlık esnasında) harç talep edebilirler.

 

Avusturya’da Yasam Giderleri:

 

Yasam Giderleri kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber, bir üniversite öğrenci için ortalama;

 

Ø Yurtta kalan bir öğrenci için, yurdun yerine ve durumuna göre,

   Viyana için, aylık €190-250,   arasında değişen bir rakamdan hareket edilebilir.

Ø İki odalı bir ev için ise aylık € 350 - 550 arasında denebilir.

 

Depozito ; Bunun dışında gerek yurt gerekse ev/apart daire öğrenciden belirli bir depozito alır.

Bu depozito yurttan yurda göre değişiklik arz eder.

 

Toplu taşıma araçları için Almanca kursunun devam ettiği ilk iki sömestre aylık kart €45dur. Almanca kursu bittikten sonra bu rakam dönemlik (4 aylık) €117ya, yani aylık €29ya düşer. 

Ayrıca her öğrencinin yaptırması gereken ve tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği sağlık sigortası aylık yaklaşık €21dur. Bunun dışında donem başına üniversite öğrenci birliğine €15luk bir meblağ yatırmak gerekmektedir.

 

Üniversite yıllık 1452,- Euro harç dışında herhangi bir ücret talep etmemektedir. Öğrencinin beslenme ve kişisel giderleri doğal olarak öğrencinin yasam tarzına ve alışkanlıklarına göre belirlenir, fakat rakamı saptama noktasında ortalama aylık €190,- `den hareket etmek gerekir.

 

Yurtlar ve Apart daireler hakkında; Avusturya´daki öğrenci yurtları üniversitelere veya devlete bağlı değildir, tamamı özel ve konum olarak Viyana’nın çeşitli bölgelerinde konuşlanmış şekildedirler. Farklı yurt kategorileri vardır, yurtlarda genelde yemek verilmez. Öğrenciler genelde apart daire seklindedir, dairede iki kişilik bir oda, wc-dus ve mutfak vardır ve eşyalıdır. Odalarda parke zemin, PVC pencere, 24 saat sıcak su, asansör standarttır. Elektrik, doğalgaz gibi masraflar kiraya dahildir.

Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
bottom of page