top of page
Anchor 12
Üniversite Programları
Lisans Programları
Yüksek Lisans Programları
Lisans Hazırlık Programları
MBA programlarına Katılanlar
Lisans Tamamlama Programları
MBA nedir?
Pre-MBA Nedir?
Ön Lisans Programları
MA​STER  için gereken Belgeler
 MBA Başvuru Koşulları
DOKTORA için gereken Belgeler

MEC Üniversite programlarına öğrenci yerleştirmede son derece titizdir. Her gecen gün dağarcığını genişletme çabası içindedir. Her öğrencinin kariyer hedefi, bütçesi, ilgi duyduğu ülke/ler dikkatlice yapılan ön görüşmelerde tespit edildikten sonra öğrencinin gerek hedeflerine gerek skorlarına gerekse de bütçesine uygun üniversitelerin bulunması doğrultusunda detaylı bir çalışma yapılır. Her öğrenciye özel yapılan bu çalışma öğrencinin kendini özel hissetmesini de sağlar. Her MEC Danışmanı önerdiği her programı ve üniversiteyi gerçekten inanarak ve emin olarak önermek sorumluluğunu taşır.

Lisans Programları

MEC; Amerika, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Rusya, Ukrayna ve Yeni Zelanda üniversitelerine de öğrencilerini yerleştirmektedir.


Her ülkenin eğitim sistemi, dolayısıyla da başvuru koşulları farklıdır. Bazı ülkeler Türk öğrencilerin LYS ve YGS sınavlarına girmiş ve ÖSYM tarafından Türkiye’de bir üniversiteye yerleştirilmiş olduğunu görmek isterken, bazı ülkeler kendi sınavlarını uygulayabilmektedir. Ülkelere göre değişen başvuru koşullarını ÜLKELER başlığı altında tek tek bulabilirsiniz. 


Genel olarak Üniversite Başvurusu için gereken Belgeler;


1) MEC Bilgi Kayıt Formu – Fotoğraflı

2) Öğrencinin işlemlerini MEC’in takip edeceğine dair İmzalı Yetki Belgesi

3) Öğrencinin Özgeçmişi

4) Öğrencinin gelecek hedefleri ile ilgili yazdığı Niyet Mektubu

5) Lise Diplomasi (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)

6) Transkript (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)

7) En az iki Referans mektubu (bazen 3 referans istenebilir)

8) Şimdiye kadar almış olduğu Sertifikalar

9) TOEFL veya IELTS belgesi

10) SAT skoru (Amerikan üniversiteleri için istenir)

11) Pasaport kopyası


Tüm belgeler İngilizce hazırlanmak zorundadır.

Lisans Tamamlama Programları

Türkiye’deki ön lisans programlarını tamamlamış olan öğrenciler lisanslarını yurtdışında tamamlamak isterlerse Amerika, Kanada, İngiltere, Hollanda, İsviçre, Avustralya, Yeni Zelanda’da lisanslarını tamamlayabilirler. Ancak öğrencinin mezun olduğu üniversite, bölüm, diploma notu, İngilizce seviyesi, not dokumu, detaylı ders içerikleri oldukça önemlidir. Tüm evraklarla başvurular yapılmadan öğrenciye kesin bir bilgi vermek çok zordur. Genel olarak belirtmek gerekirse transfer olmak isteyen öğrencilerin not ortalamalarının 4 üzerinden 3 civarı olmasında yarar vardır. Bazı üniversiteler için bu skor daha da yüksek olmalıdır. İngiliz üniversitelerine transfer olmak isteyen öğrencilerin iki sene Türkiye’de aldıkları eğitimin ilk yılı Foundation yılına ikinci yılı da üniversite de birinci yıla karşılık gelir. Bu durumda da öğrenci 3 yıllık olan İngiliz üniversitesinde ikinci ve ucunu yılı alarak lisans derecesine hak kazanır.

Ön Lisans Programları

İngiltere’deki devlet üniversitelerinin bünyesindeki HNC (Higher National Certificate) ve HND (Higher National Diploma) programları Türkiye’deki ön lisans programlarının yerine geçebilen, istendiği takdirde Lisans derecesine tamamlanabilen programlardır. Bu programlara devam edebilmek için lise diplomasi ve İngilizce seviyesi yeterlidir. Dolayısı ile birçok öğrenci İngiliz üniversitelerinin koşulu olan A-Level programını veya Foundation yılını tamamlamadan sadece dil seviyesini istenen düzeye getirdikten sonra HND programını tamamlarlar ve dilerlerse sonrasında lisans programına devam ederler.


Kanada’daki Devlet Kolejlerindeki Post Secondary programları Ön lisans Programlarına denk programlardır. Bu programlar 2 veya 3 yıllık programlardır. İstendiğinde lisansa tamamlanabilecek genelde uygulamalı olan bu programlardan mezun olan öğrencilerin Kanada’da iş sahası da oldukça geniştir.

Amerika’da ise Community College’lerdeki iki yıllık programlar Türkiye’deki on lisans Programlarına denktir. İstendiğinde bir Amerikan üniversitesindeki lisans programına da tamamlanabilir.

Lisans programı öncesinde kolejlerde ön lisans programı almanın avantajları;
1) Küçük sınıflarda daha özel ilgi ile eğitim görme şansı
2) Üniversitelere göre daha ekonomik ücretler
3) Sektörel deneyimi de bünyesinde barındıran uygulamalı programlar

Amerika, Kanada ve İngiltere’de devlet kolejlerindeki bu programların çoğu YÖK tarafından tanınır. Ancak Program başlamadan önce öğrencinin okul kabulü ile beraber YÖK’e dilekçe ile başvurması ve kontrol etmesi kesinlikle gereklidir.

Yüksek Lisans Programları

MEC; Amerika, Kanada ve İngiltere başta olmak üzere, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Macaristan, Norveç, Polonya, Rusya, Ukrayna ve Yeni Zelanda üniversitelerine de öğrencilerini yerleştirmektedir.

Her ülkenin yüksek lisans başvuru ve kabul koşulları farklıdır. Ülkelerdeki Yüksek lisans süresi de değişkenlik gösterir.

İngiliz eğitim siteminde Master Programları sadece Bir yıllıktır. Amerika ve Kanada’da ise iki senedir. Nadiren bir yıllık MBA programlarına da rastlarız.

Avustralya’da ise hem Amerikan hem de İngiliz sistemine göre dizayn edilmiş programlara rastlamak mümkündür. Yani bir yıllık da, iki yıllık da programlar vardır.

Yüksek Lisans Hazırlık Programları

Eğer öğrenci üniversitenin istediği not ortalamasına sahip değilse, İngilizce seviyesi de istenen düzeyde değilse, bir veya iki dönem devam edebileceği bir programdır. Bu programı başarı ile tamamlayan öğrencilerin üniversiteye kabul edilmeleri daha kolay olacaktır. Pre-Master veya Pre-MBA diye anılan bu programlar birçok ülkede vardır. Çoğunlukla kolejlerde veya dil okullarında verilen bu program bazen üniversitelerin bünyesinde de mevcuttur.

Genel olarak MASTER Programlarına Basvuru için gereken Belgeler


1) MEC Bilgi Kayıt Formu - Fotoğraflı
2) Okulun Basvuru Formu – Fotoğraflı istenebilir
3) Öğrencinin işlemlerini MEC’in takip edeceğine dair İmzalı Yetki Belgesi
4) Öğrencinin Özgeçmişi
5) Öğrencinin gelecek hedefleri ile ilgili yazdığı Niyet Mektubu
6) Diploma (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)
7) Transkript (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)
8) En az iki Referans mektubu (bazen 3 referans mektubu istenir)
9) Lisans programı sırasında yapılan stajlara ait referans mektubu veya Staj değerlendirme raporu
10) Is deneyimi isteyen programlar için IS Referans Mektubu
11) Şimdiye kadar almış olduğu Sertifikalar
12) TOEFL veya IELTS belgesi
13) GMAT veya GRE skoru (Amerikan ve Kanada üniversiteleri için, bazen Avustralya, Yeni Zelanda ve bazı Avrupa üniversiteleri için)

Tüm belgeler İngilizce hazırlanmak zorundadır.

Bazı üniversiteler transkript ve referans mektuplarının 2 set hazırlanmasını isteyebilirler. Bir set International departmanda kalır diğer set ise Bölüme gider.

MBA nedir?

MBA "Master of Business Administration" İşletme Yüksek Lisansıdır. Her yıl MBA programına dünyanın dört bir yanından farklı millet, kültür ve yastan on binlerce öğrenci ilgi göstermektedir. MBA iş deneyimine sahip ve profesyonel üst düzey yönetici olmak isteyen kişiler için düzenlenen bir yüksek lisans eğitimidir. Devlet sektöründe ya da özel sektörde çalışan, is tecrübeleri çok farklı olan kişiler için her turlu koşula, her çeşit ihtiyaca ve isteğe uygun bir MBA programı bulmak mümkündür.

Avrupa ve Amerika'da MBA eğitimi alanların yaşı tam zamanlı programlarda 27, yarı zamanlı ve uzaktan öğrenim programlarında 35'dir. (Bu rakamlar yaklaşık olarak verilmiştir) Birçok MBA öğrencisi yöneticilik kariyerinde ilerleme kastetmiş 5 ile 10 yıl arasında is deneyimine sahip kişilerdir.

• Nasıl iyi bir MBA adayı olunur? Sadece bir yüksek lisans derecesi almak istemek MBA' de başarılı olmak için yeterli değildir. MBA öğrencileri kariyer planlarını yapmış, is dünyasında kendilerini ispatlama yolunda ilk adımlarını atmış ve MBA programıyla bu hedeflerini gerçekleştirmek amacındaki üst düzey yönetici adaylarıdır. Hayat görüşleri ve gelecek hedefleri açık ve net olan MBA öğrencilerinin piyasadaki rekabet ortamında kendilerine güvenmeleri gerekmektedir.

• MBA Programı hedeflerimi belirlememde yardımcı olmaz. MBA programları birçok alandan öğrenci kabul etmektedir, fakat program -sonuç odaklıdır- ve eğitim hedeflerini belirlemiş öğrencilere hitap etmektedir. Program suresince öğrenciler hangi alana ilgi duyduklarını belirleme fırsatları bulamamakta ve bu sebeple uzmanlık alanlarını önceden belirlemek durumundadırlar. Bu kriterleri karşılayan öğrenciler MBA programından tam ve etkin bir verim alabilirler.

• MBA programı size neler kazandıracak? Yüksek lisans eğitimi öğrencilerin hayat boyu yaptıkları en büyük yatırımlardan biridir. Su bir gerçek ki MBA program masraflarının %70'i borç alınarak ödenen ücretlerdir; dolayısıyla masraflı bir programdır. Fakat iyi yönetici adayları fayda-zarar analizini yaparak MBA derecesinin onlara masraftan çok kazanç getireceğini çok iyi bilirler. En başta sahip olduğunuz iş tecrübeleri, MBA programında kazandığınız profesyonel bilgi ve yetenekler programdan mezun olduğunuzda sizlere yüksek maaş ve sosyal imkanlar sunacaktır. İş beklentileriniz artacak daha rekabetçi düzeyde yönetim ve iş anlayışıyla başarılarınızı arttıracak bireysel üretim ve verimliliğiniz katlanacaktır. MBA derecesi sizlere değişik endüstrilerde üst düzey kademelerde yeni kapılar açacaktır.

• MBA rüyalarınızın gerçekleşmesini garanti etmez; fakat hedeflerinize ulaşmanız için şansınızı, yeteneklerinizi ve imkânlarınızı arttırır.

• Gelecek şansınızı en iyi okullar arttıracaktır. MBA programlarının eğitim, kariyer ve kişisel gelişiminize katkıda bulunacağını düşünüyorsanız sizin için en iyi yatırım profesyonel nitelikli MBA programlarıdır. Sizin için en iyi MBA programını bulmanız program sonrasında gerçekleştireceğiniz hedeflerinize ulaşmanızda size yardımcı olacak gerekli bilgi ve beceriye kısa zamanda sahip olmanızı sağlayacaktır.

 MBA programlarına BAŞVURU KOŞULLARI

  • Üniversite diploması (minimum 4 yıl)

  • Yeterli İngilizce bilgisi (Toefl 550-650 veya IELTS 5,5 – 6,5/7,0)

  • Yeterli not ortalaması

    • (3.2 - 4.0) (çok yüksek sıralamadaki üniversiteler için)

    • (3.0 - 4.0) (iyi üniversiteler için)

    • (2.3 - 4.0) (orta sıralamalardaki üniversiteler için)

  • Yeterli maddi imkanlar

  • Gerekli sınavları geçmek (GMAT; 500 - 650)Is tecrübesi (2 – 5 sene)

  • Referans mektupları (2-3 akademik / 2-3 is deneyimi)

  • Niyet mektubu – Çok özenle hazırlanmış, öğrencinin geçmiş akademik ve is kariyerini ve orta ve ileri vade hedeflerini iyi vurgulayan, hedefleri doğrultusunda MBA programından beklentisini açıklayabilen, üniversitenin özellikle istediği bir uzunluk yoksa, en az 2 sayfalık yazı olmalı

  • Özgeçmiş – Resume (is deneyimlerini detaylı içeren)


Yeterli İngilizce Bilgisi: Bunu TOEFL veya IELTS ile kanıtlayabilirsiniz. Amerika ve Kanada yüksek lisans programları için en az 550, ilk 50 ve 100 içindeki okullardan ise minimum 600 TOEFL skoru istemektedirler. İngiltere ve Avustralya'daki okullar genellikle IELTS talep eder ve minimum skor 6,5 olmalıdır. Bu sınavlara Türkiye’de de girilebileceği gibi hem notlarını yükseltmek hem de gidecekleri ülkenin biraz olsun aksanını öğrenmek için yüksek lisans öncesi o ülkede Pre-MBA adi verilen kurslara gidilebilir. Bu programlar öğrencileri hem TOEFL, hem GMAT sınavlarına hazırlar hem de okullara basvuru sırasında olumlu rol oynar. Ön hazırlık programları özellikle daha yüksek not ortalaması arayan ancak gidecek adayın not ortalamasının yetersiz kaldığı okullar için kabulünü kolaylaştıracaktır.


Yeterli Not Ortalaması: Ortalama bir üniversite için genellikle 4 üzerinden 2.5dir. Ancak 2 ve 2.5 arası ortalamayla öğrenci kabul eden okullar da bulunmaktadır. En yüksek derecedeki okullar en yüksek ortalamaları kabul etmektedirler. Hatta ilk 100’deki bazı üniversiteler sadece okul birincisi olmanızı şart koşabilir ve ortalamanın yansıra öğrencinin aktivitelerini, sosyal yaşantısını, spor, sanat, edebiyat vs. gibi ders dışı faaliyetlerdeki başarılarını da göz önüne alabilir.

Yeterli maddi imkân: Üniversiteler, öğrencilerin en azından okulun 1 yılının toplam ücretini (konaklama + yasam giderleri + dersler + sigorta vb.) karşılayabileceklerini kanıtlamalarını isteyecektir. Bu da öğrenciyi finanse edecek olan kişinin alacağı bir banka belgesi ile sağlanabilir.

Gerekli sınavları geçmek: GMAT, MBA programlarına başvuracak öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. GMAT çoktan seçmeli (Sözel ve Sayısal) ve kompozisyon (Analytical Writing Assessment) olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Sınavın amacı işletme ve yönetimle ilgili alanlara başvuracak öğrencilerin yeterli birikim ve yeteneğe sahip olup olmadığını ölçmektir. GMAT skoru MBA programlarına kabul kriterlerinin arasındadır. Örneğin yine ilk 100 sıradaki okullar genelde minimum 650 GMAT puanı beklemektedir. Normal olan bir üniversiteye başvuruda minimum 550 GMAT skoru yeterli olabilmektedir. Ancak sunu da unutmamak gerekir ki bir çok yarı zamanlı ve uzaktan öğrenim MBA programlarında GMAT sınavı gerekli değildir.

Is tecrübesi: MBA, yani işletme yüksek lisansı yapmak isteyen öğrencilerden bazı okullar en az 2 yıllık is tecrübesi talep eder. Ancak yine aynı okulların MSC (Master of Science in Business Administration) işletme yüksek lisansı yapmak isteyenlerden herhangi bir is tecrübesi aramaz. Bu diploma yine işletme yüksek lisansı olup, MBA'e göre biraz daha teoriktir. Bazı okullarda 'Executive MBA' adi verilen en az 3 veya 5 yıllık is tecrübesi olan yönetici konumuna gelmiş kişiler için yüksek lisans programları da mevcuttur. İş tecrübesi arayan üniversiteler için, bu çok önemli bir rol oynamaktadır. Üniversiteler genellikle öğrencilerin okul sırasında çalıştığı part-time isleri göz onune almayacak, hatta bazi üniversiteler aile şirketindeki is tecrübelerini bile bu kategoride değerlendirmeyecektir. MBA programları için öğrencilerden yapmak istedikleri yüksek lisans konusuna yakın bir is alanından tecrübeleri olmasını beklenmektedir. Okul hayatından sonra 2 veya 3 yıllık is deneyiminin kişiye çok fazla yararı olduğu düşünen okullar is tecrübesini şart koşabileceklerdir.

  • Is tecrübesi neden önemlidir? İş tecrübesi MBA eğitimi sırasında öğrencinin yüksek performans gösterebilmesi acısından önemlidir. Bu sebeple yüksek kalitede eğitim veren üniversiteler 2 yıllık çalışma koşulunu 5 yıla kadar çıkartmaktadırlar.

MBA programlarına Katılanlar

Üniversitelerin farklı bölümlerinden gelen, işletme ve yönetim alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilerdir. Lisans eğitimini hangi bölümde almış olursa olsun hemen hemen her öğrenci master eğitimini MBA konusunda yapmayı öncelikle düşünmektedir. Bunun en büyük sebebi özellikle yüksek bütçeli firmaların üst yönetim kademesindeki personelini iyi bir üniversiteden MBA diplomasi olan kişileri tercih etmesidir. Bazı şirketler üstün başarı gösteren çalışanlarını MBA programlarına katılmalarını sağlamaktadırlar.

Pre-MBA Nedir?

İş tecrübesi olmayan ve vakit kaybetmeden MBA programlarına hazırlanmak isteyen öğrenciler Pre-MBA kurslarına katılmaktadırlar. MBA öncesi hazırlık kurslarına katılan öğrenciler is hayatında edinemediklerini tamamlayabilir ve MBA programlarına kabul için bir avantaj da sağlayabilirler. Pre-MBA programları MBA yapmak isteyen öğrencileri MBA programlarına hazırlamak için tasarlanmıştır. MBA'e yönelik İngilizce eğitimi alan öğrenciler GMAT ve TOEFL sınavlarına hazırlanırlar.

MBA programına devam edebilecek öğrenciler şu kriterleri kendilerine uygun bulurlar:
· Yönetim ve meslek fonksiyonlarını merak ediyorum.
· Endüstriyle ilgileniyorum.
· İleride ne yapmak istediğimi ve hangi pozisyonda çalışmak istediğimi çok iyi biliyorum.
· Zayıf ve güçlü yönlerimi merak ediyorum.
· Güçlü yönlerimi başarılı bir şekilde değerlendiririm.
· Performansımı azaltan ve bana engel olan zayıf yönlerimle basa çıkabilirim.
· MBA derecesiyle, iş hayatımda kazandığım tecrübelerin hedeflerimi
gerçekleştirmemde bana çok faydalı olacağına inanıyorum.

Genel olarak DOKTORA Programlarına Basvuru için gereken Belgeler

1) MEC Bilgi Kayıt Formu - Fotoğraflı
2) Okulun Basvuru Formu – Fotoğraflı istenebilir
3) Öğrencinin işlemlerini MEC’in takip edeceğine dair İmzalı Yetki Belgesi
4) Öğrencinin Özgeçmişi
5) Öğrencinin gelecek hedefleri ile ilgili yazdığı Niyet Mektubu. Master programındaki Tez konusu ile ilgili bilginin verilmesi önemlidir.
6) ‘Research Proposal’ - Doktora çalışması için hedeflediği araştırma konusu ile ilgili görüş ve düşünceleri
7) Lisans Diploması (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)
8) Lisans Transkripti (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)
9) Master Diploması (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)
10) Master Transkripti (İngilizce değilse noter tasdikli çevirisi)
11) En az iki Referans mektubu (bazen 3 referans mektubu istenir)
12) Lisans programı sırasında yapılan stajlara ait referans mektubu veya
Staj değerlendirme raporu
13) İş deneyimi isteyen programlar için İş Referans Mektubu
14) Şimdiye kadar almış olduğu Sertifikalar
15) TOEFL veya IELTS belgesi
16) GMAT ve/veya GRE skoru (Amerikan ve Kanada üniversiteleri için, bazen Avustralya, Yeni Zelanda ve bazı Avrupa üniversiteleri için)

Tüm belgeler İngilizce hazırlanmak zorundadır.

Bazı üniversiteler transkript ve referans mektuplarının 2 set hazırlanmasını isteyebilirler. Bir set International departmanda kalır diğer set ise Bolüme gider.

Anchor 1
Anchor 2
Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Anchor 6
Anchor 7
Anchor 8
Anchor 9
Anchor 10
Anchor 11
bottom of page