
Amerika
Amerika’da TIP ve Hukuk Egitimi
Amerika'daki Üniversiteler
Amerika'da çalışma olanakları
Amerikan Üniversitelerine BaÅŸvuru Belgeleri;
Amerika’da Community College
Amerikan Universitelerine Basvuru Tarihleri
Amerika'da YaÅŸam ve Konaklama
Amerikan Üniversitelerinde BURSLAR
Amerika'da Yaz Okulları
Amerikan Üniversitelerinin Ücretleri
Amerika, pek çok kültürün bir arada yasadığı bir ülkedir ve her alanda farklı insanlarla tanışmak, onlarla birlikte eÄŸitim almak öÄŸrencilere farklı bir deneyim kazandıracaktır.
Amerika’nın eÄŸitim sistemi, dünya çapında tanınmakta ve en iyiler arasında yer almaktadır. Türkiye gibi birçok ülke de özellikle yüksek öÄŸretimde Amerikan sistemini kabul etmiÅŸlerdir. Amerika’da devlet üniversitelerinin yani sıra özel üniversiteler, devlet ve özel kolejler (4 yıllık) ile yüksekokullar (community colleges) ile yüksek öÄŸretim kurumlarının sayısı yaklaşık 4800 dur. Son teknoloji ile donatılmış eÄŸitim kurumları tüm öÄŸrencilerinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini fazlasıyla karşılayacak durumdadır. ÖÄŸrenci odaklı olan eÄŸitim sistemi aynı zamanda esnek bir yapıya sahiptir. ÖÄŸrenciler hedefleri doÄŸrultusunda kendi programlarını yapılandırabilirler. Belirli dersleri alarak eÄŸitime baÅŸlayan öÄŸrenciler, daha sonra istedikleri dersleri seçerler. ÖÄŸrenciler isterlerse bölümünü deÄŸiÅŸtirebilir, bu durumda da o zamana kadar aldığı dersler / krediler geçerli sayılır. Yabancı öÄŸrencilerin Amerikan eÄŸitim sistemine kolay adapte olabilmesi için üniversitelerin bünyesindeki yabancı öÄŸrenci departmanları çok etkin çalışırlar. Ä°ngilizce dil seviyesi yeterli olmayan öÄŸrenciler için de üniversitelerin bünyesinde dil hazırlık departmanları vardır.
Amerika’da yaklaşık 4800 üniversite vardır. Amerika’da eyalet eÄŸitim sistemi vardır. Her eyalet kendi bünyesindeki üniversitelerin yapılarıyla ilgili bir düzen içindedir. Ancak farklı eyaletlerin eÄŸitim politikasının deÄŸiÅŸkenlik göstermesi dolayısı ile her üniversite veya her bolum Amerika genelinde tanınan akreditasyonlara sahip deÄŸildir. Ayni ÅŸekilde belli akreditasyonlara sahip olmayan üniversiteler Türkiye’de YÖK tarafından da tanınmaz. Bundan dolayıdır ki tüm öÄŸrencilerimize önerdiÄŸimiz üniversiteler Amerika sıralamalarında ilk 200 civarında, akreditasyonları tam, YÖK denkliÄŸi olan üniversitelerdir. Özellikle AACSB (The International Association for Management Education) ve ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) tarafından akredite olan programların önerilmesi çok önemlidir. YÖK listelerinde her yıl revizyonların yapılması dolayısı ile de her öÄŸrencimizin de tercih ettikleri üniversitenin ve bölümün YÖK tarafından tanınırlığını faks ile müracaat edip öÄŸrenmesi ve kendilerine de faks ile yanıt gelmesini saÄŸlamalıdır.
Amerikan üniversiteleri ÖSS sonucuna bakmaksızın öÄŸrenci baÅŸvurularını deÄŸerlendirirler. Amerika’da lisans programları için öÄŸrencilerin deÄŸerlendirmeleri lise diploma notu, çoÄŸu üniversitede SAT ile TOEFL skorları ile yapılır. Lisans üstü programlar için ise lisans diploma notu ile beraber TOEFL, GMAT (MBA programları için) veya GRE skorları ve bazı programlarda is deneyimi önemlidir. GMAT ve GRE skorları öÄŸrencinin not ortalaması ile balanslanarak deÄŸerlendirilir. DüÅŸük not ortalamalı bir öÄŸrencinin GMAT veya GRE skorunun yüksek olması not ortalamasının yukarı çekilmesini saÄŸlayacaktır veya tam aksi deÄŸerlendirme olacaktır. En önemli belgelerden biri de öÄŸrencinin yazacağı Niyet Mektubu olacaktır.
​
Amerika’da TIP gibi saglik bilimleri ve Hukuk Egitimi
Amerika’da Tıp, DiÅŸ HekimliÄŸi, Eczacılık, HemÅŸirelik gibi saÄŸlık bilimleri ile ilgili bölümlerin eÄŸitimi Türkiye’deki eÄŸitim sisteminden farklıdır. Bu bölümlerde eÄŸitim görebilmek için önce 4 yıllık pre-medicine, pre-dentistry gibi bir lisans programı tamamlanır. Basari ile program tamamlandıktan sonra Tıp veya DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi sınavlarına girmek gerekir. Çok zorlu olan bu sınavdan basari ile çıkabilen öÄŸrenciler ancak fakülteye geçer ve seçeceÄŸi bolüme göre 6-10 sene daha eÄŸitim alarak uzman olarak mezun olurlar.
Amerika’da Tıp veya DiÅŸ HekimliÄŸinden mezun olan öÄŸrenciler Türkiye’ye döndükten sonra Tabipler Odasına kayıtlı hekimlik yapabilmek için fark dersler vermek zorunda kalacaklardır.
Ayni ÅŸekilde Amerika’da Hukuk Fakültesini tamamlayan öÄŸrenci de Türkiye’de Baroya kayıt olmadan önce fark derslerini vermek zorundadır.
Amerika’da PhD programlarının bir kısmına öÄŸrenciler lisans programı sonrasında da baÅŸvurabilirler. Bu durumda öÄŸrencilere MPhill programlarına baÅŸvurmalıdır. BütünleÅŸik Doktora programlarının bünyesinde önce master tamamlanır, dolaysı ile suresi 6 senedir.
​
Amerikada çalışma olanakları
​
ÖÄŸrencilik statüsü sırasında;
Dil okulu öÄŸrencileri; Amerika’da çalışamazlar.
Sadece üniversite öÄŸrencileri (Community College dahil) kampus içinde haftada 20 saat yasal çalışma hakkına sahiptir. Ä°lk bir sene mutlaka kampus içinde çalışılır. Ä°kinci seneden itibaren kampus dışında da çalışmak mümkündür. Saat ücreti bölgelere veya iÅŸe göre deÄŸiÅŸiyorsa da minimum saat ücreti $6’dir. Ortalama öÄŸrencilere $6-10 saat ücreti ile çalışırlar.
Mezuniyet sonrasında;
En az bir yıllık akademik bir program tamamlayan (dil hariç) her öÄŸrenci Amerika’da BÄ°R YILLIK çalışma hakki alır. Bu çalışma izni F1 yani öÄŸrenci vizesine baÄŸlı bir vizedir ve programın bir parçası olarak kabul edilir. Nisan 2008’de deÄŸiÅŸen yönetmeliklere göre BÄ°LÄ°M, TEKNOLOJÄ°, MÜHENDÄ°SLÄ°K veya MATEMATÄ°K mezunu olduktan sonra E-Verify (e-doÄŸrulama) sistemine kayıtlı ÅŸirketler tarafından iÅŸe alınan F-1 vizeliler 29 AY OPT çalışma programından yararlanırlar.
OPT-Optional Practical Training adi altındaki bu programdan yararlanmak isteyen öÄŸrencilere mezun olmadan 3 ay öncesinde baÅŸvurmak ve mezun olduktan 3 ay sonrasına kadar da is bulmak zorundadırlar. Bu dönemdeki çalışma olanakları daha iyi olmakta, öÄŸrenciler daha profesyonel iÅŸlerde çalışılabilmektedir. Saat ücretleri de sektöre baÄŸlı olarak daha yüksek olur.
EÄŸer daha uzun sure kalmak ve çalışmaya devam etmek isterlerse kendilerine sponsor olacak bir firma bulmak zorundalar. Bu firma kendileri ile çalışacağını bildirerek öÄŸrencinin F1 öÄŸrenci vizesini H1 Çalışma vizesine çevirmesini saÄŸlamış olacaktır. 6-7 sene H1 vizesi ile çalışanlar ise Green Card’a baÅŸvurma hakkını elde ederler.
​
Amerika’daki Community College’ler
​
Amerika’daki Community College’ler devlet okulları olup üst sıralamalardaki üniversitelere giriÅŸler için en garantili basamaklardandır. Community College’lere kabul koÅŸullarının daha kolay olması, SAT skorunun istenmemesi, üniversitelere göre daha küçük sınıflarda öÄŸrenim görülüyor olması, öÄŸrencilerin öÄŸretmenlerine daha kolay ulaÅŸabiliyor olması, yabancı öÄŸrenciler için de istenen TOEFL skorunun daha düÅŸük olması, son baÅŸvuru tarihi konusunda üniversitelere göre çok daha esnek olmaları ve çok daha ekonomik ücretlerde eÄŸitim olanaklarının olması dolaysı ile hem Amerikalı öÄŸrencilerin hem de yabancı öÄŸrencilerin öncelikli tercihi olmaktadır. ÖÄŸrenciler Community College’lerde iki yıllık aldıkları ön lisans programlarını üniversitelerdeki lisans programlarına direk transfer edebilirler. ÖÄŸrenciler Community College’lerdeki baÅŸarılarına göre Amerika’nın en önde gelen üniversitelerine transfer olabilirler.
Amerikan üniversitelerinde programların genelde Eylül ve Ocak olmak üzere 2 baÅŸlangıç donemi vardır. Nadiren Mayıs döneminde de programlara baÅŸlamak mümkündür. Ancak yaz döneminde daha az ders alınabilmektedir.
​
Amerika'da YaÅŸam ve Konaklama
​
Amerika'da YaÅŸam ve Konaklama
Amerika’daki yasam koÅŸulları bölgeden bölgeye deÄŸiÅŸir. Ancak uygun yasam koÅŸullarını yakılabilmek de mümkündür. Amerika’nın en pahalı ÅŸehirlerinin arasında New York, Boston, Los Angeles, San Francisco sayılabilir. Amerika’yı öÄŸrencilerin zihinlerine rüya halinde yerleÅŸtiren bu büyük ÅŸehirlerin büyüsünün peÅŸinde giden öÄŸrencilerin kendilerini bekleyen yüksek yaÅŸam giderlerinden haberdar olması gerekir. Oysa bu büyülü ÅŸehirlerden biraz daha uzaklaÅŸtıkça, hatta Amerika’nın iç kesimlerine doÄŸru gittikçe, daha küçük yerleÅŸimlerdeki üniversiteler tercih edildiÄŸi zaman, yaÅŸam giderleri son derece düÅŸer. Amerika’da yüksek sıralamalardaki üniversitelerin hepsinin büyük ve pahalı ÅŸehirlerde olduÄŸu gerçeÄŸinin yanlış olduÄŸu gerçeÄŸinden yola çıkarak doÄŸru yönlendirme yapmamız gerekir.
Amerika’da mesafeler birbirine çok uzaktır. Ne yazık ki birkaç ÅŸehrin dışında toplu taşıma sistemi de son derece zayıftır, hatta bazı bölgelerde yok bile sayılabilir. Kampus üniversiteleri ÅŸehir merkezlerinden genelde uzaktır. ÖÄŸrenciler gitmeden önce gidecekleri kampüsü ve ÅŸehri iyice araÅŸtırmalıdır. Genelde kampüslerin kampüs içi servisleri olduÄŸu gibi belirli saatlerde kampus dışına gerek alışveriÅŸ gerekse de eÄŸlence için Shuttle servisleri olur. Ancak bu servisler öÄŸrencilere kısıtlamalar getirdiÄŸi için öÄŸrenciler çoÄŸunlukla araba almayı tercih ediyorlar. Kullanılabilecek ikinci el araba fiyatları da $3000-4000 civarındadır. Model yükseldikçe elbette fiyatlarda yükselir.
Aile Yani Konaklama; Dil okulları ve bazı Community College’leri genelde, kısmen ÅŸehir merkezlerinde olduÄŸu için kampus olanakları yoktur. Genelde Aile Yani Konaklama alternatifi sunarlar. Belirli periyodlarla denetimlerini yaptıkları bu aileler evlerinin bir odalarını öÄŸrencilere tahsis ederler, öÄŸrencinin tercihine göre sadece sabah kahvaltısı veya hem sabah kahvaltısı hem de aksam yemeÄŸi verirler. Banyo ve tuvaletler genelde aile fertleri ile ortak kullanılır ancak bazı aileler öÄŸrencilere banyolu oda veya sadece öÄŸrencinin kullanabileceÄŸi ekstra banyo tahsis edebilirler. Bu ailelerde konaklama için ekstra ödeme yapmak gerekir. Aile evleri, okullara yürüme veya ÅŸehrin büyüklüÄŸüne göre toplu taşıma araçları ile ulaşım mesafesinde de olabilir. Bazı ÅŸehirlerde bu detaylar bile fiyatları etkiler.
Uygun ailelerin seçilebilmesi için öÄŸrencilerin MEC Kayıt Formlarını doldururken kendileri hakkında eksiksiz bilgi vermeleri istenir. Aile yani konaklamadan beklentileri, saÄŸlık durumları ve alışkanlıkları, kaygıları ile ilgili detayları mutlaka vermelidirler. Sigara içip içmedikleri, hayvanları sevip sevmedikleri, varsa alerjilerinin detaylarının bilinmesi öÄŸrenciler için doÄŸru ailelerin belirlenmesi ile ilgili önemli kriterlerdir. Aile yanında konaklamak özellikle öÄŸrencilerin ilk gün ve aylarında kolay adaptasyon saÄŸlayabilmeleri için faydalı olacaktır.
Özel Yurtlarda Konaklama; Dileyen öÄŸrenciler özel yurtlarda da konaklayabilirler. Yurtlarda odalar genellikle tek kiÅŸilik olup, iki kiÅŸilik olanlar da mevcuttur. Odalar her öÄŸrencinin ihtiyacını karşılayabilecek ÅŸekilde donanımlıdır. Yatak, gardırop, çalışma masası, öÄŸrenciye rahat yaÅŸayabileceÄŸi bir ortam sunar. Banyo ve tuvaletler genellikle koridorlardadır, 6-10 öÄŸrenci ortak kullanımı içindir. Bazı yurtlarda banyosu oda içinde olan alternatifler de mevcuttur.
Okul Yurdu; Bazı Dil Okulları özellikle yaz aylarında boÅŸ olan üniversite yurtlarını kiralayabilirler, çok az dil okulunun yıl boyu kullanılabilecek kendi yurdu vardır.
ÖÄŸrenci Evi/Ev Paylaşımı; Bir baÅŸka konaklama seçeneÄŸi de öÄŸrenci evlerinde konaklama, ev paylaşımı olabilir. Evin büyüklüÄŸüne göre bir grup öÄŸrencinin ortak kullandığı evlerdir. ÖÄŸrenci evde bir oda kiralayarak konaklayabilir. Mutfak, banyo ve tuvalet, oturma/TV odası o evde kalan tüm öÄŸrencilerin ortak yasam alanlarıdır.
Üniversite Yurtları; Üniversitelerin çoÄŸunlukla yurtları vardır. Kampus üniversitelerinin genelde kendi kampusu içinde de (on-campus accommodation), ÅŸehir merkezinde de yurtları (off-campus accommodation) vardır. Åžehir merkezindeki üniversitelerin kampüsleri olmamakla beraber ÅŸehrin muhtelif yerlerinde yurtları vardır. Yabancı öÄŸrencilere ilk senelerinde üniversiteler yurt konaklama garantisi verirler. Program sonuna kadar yurt garantisi veren üniversiteler de vardır. ÖÄŸrencilerin en azından bir yıl üniversite yurtlarında konaklaması, öÄŸrencilerin kolay adapte olmasını saÄŸlar. Yurtlarda çoÄŸunlukla yemek yoktur. Katlarda o katta kalan öÄŸrencilerin kullanımında olan donanımlı mutfaklar ve yiyecek saklama dolapları vardır.
Konaklama Ücretleri;
Aile Yani Konaklamalarda haftalık ücretler, ÅŸehirden ÅŸehre deÄŸiÅŸmekle beraber haftalık ücretler tek kiÅŸilik odalar için ortalama $200-270 civarındadır. Odaların tek veya çift kiÅŸilik olması, yemek planı tercihi, hatta okula yakinliÄŸi dahi fiyatları deÄŸiÅŸtirir. Bu ücretlere ilave olarak ulaşım ve kiÅŸisel giderleri de düÅŸünerek yasam için ayrıca haftalık $100-200 gerekecektir. New York, Boston, Chicago, San Francisco, Los Angeles pahalı ÅŸehirlerin başında gelir.
Apartman daireleri ortalama haftalık $230-370’dir.
Yurt konaklamalarda ise; üniversitenin bulunduÄŸu ÅŸehre baÄŸlı olarak senelik ücretler $5000-12000dir.
​
Amerikada Yaz Okulları
​
AETS Global Understanding Program LOYOLA UNIVERSITY CHICAGO
AETS Global Understanding Program UC BERKELEY SAN FRANCISCO
AETS KEAN UNIVERSITY NEW JERSEY
AETS LOYOLA UNIVERSITY CHICAGO
AETS SETON HALL UNIVERSITY NEW JERSEY
AETS UC BERKELEY SAN FRANCISCO
DISCOVERY INTERNSHIPS Emerson College
DISCOVERY INTERNSHIPS New York University NY
DISCOVERY INTERNSHIPS UCLA
FLS ACTING CAMP MARYMOUTH COLLEGE LOS ANGELES
FLS BASKETBALL CAMP LOCK HAVEN UNIVERSITY
FLS East Coast University Tour
FLS TOEFL SAT PREP CAMP FISHER COLLEGE
FLS West Coast University Tour
Junior Discovery GEORGETOWN University
Junior Discovery UCLA
Summer Discovery COMBO UofM & UCLA
Summer Discovery Emerson College
Summer Discovery GEORGETOWN UNIVERSITY
Summer Discovery UCLA
Summer Discovery UCSB
Summer Discovery UNIVERSITY of MICHIGAN
Summer Discovery UPENN
​
Amerika'daki Üniversiteler
​
Amerika'daki Üniversiteler
Academy of Art University
www.academyart.edu
Adelphi University
www.adelphi.edu
American University
www.american.edu
Art Center College of Design
www.artcenter.edu
Binghamton University
www.binghamton.edu
Boston University
www.bu.edu
Brandeis University
www.brandeis.edu
City College of New York
www.ccny.cuny.edu
Clark University
www.clarku.edu
Columbia College Chicago
www.colum.edu
Dean College
www.dean.edu
Fordham University
www.fordham.edu
Johnson and Wales University
www.jwu.edu
La salle University
www.lasalle.edu
Long Island University
www.liunet.edu
Mcneese State University
www.mcneese.edu
Metropolitan College of New York
www.mcny.edu
Miami International University of Art & Design
www.artinstitutes.edu/miami
Morehead State University
www.moreheadstate.edu
New Jersey Institute of Technology
www.njit.edu
NewSchool of Architecture and Design
www.newschoolarch.edu
New York Film Academy
www.nyfa.edu
New York School of Interior Design
www.nysid.edu
Oregon State University
www.oregonstate.edu
Pace University
www.pace.edu
Parsons The New School For Design
http://www.newschool.edu/parsons/
Pratt Institute
www.pratt.edu
Roanoke College
www.roanoke.edu
Rutgers University
www.rutgers.edu
San Diego State University
www.sdsu.edu
Santa Clara University
www.scu.edu
Santa Fe University of Art and Design
www.santafeuniversity.edu
Scad The University for Creative Careers
www.scad.edu
School of The Art Institute of Chicago
www.saic.edu
School of Visual Arts
www.sva.edu
Seattle Pacific University
www.spu.edu
St. Edward’s University
www.stedwards.edu
Stanford University
www.stanford.edu
Stevens Institute of Technology
www.stevens.edu
Stony Brook University
www.stonybrook.edu
Syracuse University
www.syr.edu
Texas A&M University
www.tamu.edu
Ucla Extension
www.uclaextension.edu
University at Albany
www.albany.edu
University at Buffalo
www.buffalo.edu
University of Berkeley
www.berkeley.edu
University of California Davis
www.ucdavis.edu
University of California Irvine
www.uci.edu
University of California Los Angeles
www.ucla.edu
University of California Merced
www.ucmerced.edu
University of California Riverside
www.ucr.edu
University of California San Diego
www.ucsd.edu
University of California Santa Barbara
www.ucsb.edu
University of Hartford
www.hartford.edu
University of New Haven
www.newhaven.edu
University of North Alabama
www.una.edu
University of San Diego
www.sandiego.edu
University of San Francisco
www.usfca.edu
University of Washington
www.washington.edu
Vanguard University of Southern California
www.vanguard.edu
Western Kentucky University
www.wku.edu
​
Amerikan Üniversitelerine BaÅŸvuru için gereken Belgeler;
​
MEC Bilgi Kayıt Formu - Fotoğraflı
Okulun BaÅŸvuru Formu – FotoÄŸraflı istenebilir
ÖÄŸrencinin iÅŸlemlerini MEC’in takip edeceÄŸine dair Ä°mzalı Yetki Belgesi
ÖÄŸrencinin ÖzgeçmiÅŸi
ÖÄŸrencinin gelecek hedefleri ile ilgili yazdığı Niyet Mektubu
Research Proposal (Doktora baÅŸvuruları için)
Diploma (Ä°ngilizce deÄŸilse noter tasdikli çevirisi)
Transcript (Ä°ngilizce deÄŸilse noter tasdikli çevirisi)
En az iki Referans mektubu
Is deneyimi isteyen Yüksek Lisans Programları için IS Referans Mektubu
Şimdiye kadar almış olduğu Sertifikalar
Varsa; sporda sahip olduÄŸu lisanslar
Varsa; sanat dallarında belge ve ödülleri
Varsa; bilim ödülleri
TOEFL belgesi
SAT (Lisans Programları için)
GMAT (MBA için)
GRE (Yüksek Lisans için)
LSAT (Hukuk Yüksek Lisansı için)
MCAT (Tip Fakültesi için)
​
Amerikan Universitelerine Basvuru Tarihleri
​
Amerika’daki üniversitelere baÅŸvuru tarihleri program baÅŸlangıç tarihinden genellikle 6-8 ay öncesindedir. 15 Aralıktan baÅŸlayan son baÅŸvuru tarihleri olduÄŸuna özen göstermek gerekir. Bir kısım üniversitede roll-on yani sürekli kayıt sistemi vardır. Kontenjanlarına göre her dönem öÄŸrenci kabul edebilirler ve baÅŸvuru kabul ederler. Ancak bu üniversiteler yüksek sıralamalı üniversiteler deÄŸildir.
ÖÄŸrencilerimizin zamanında skorlarını hazırlaması için son baÅŸvuru tarihlerini, skorların üniversiteye gönderilmesi gereken son tarihleri son derece özenle takip etmek MEC’in özenle yaptığı çalışmaların arasındadır. Üniversitelerin son baÅŸvuru tarihleri yaklaÅŸtığında öÄŸrencinin skorları yetiÅŸmemiÅŸse bile, tarih geçmeden baÅŸvuru formu ve diÄŸer evraklar gönderilir. Üniversitelerin, skorları almak için belirttikleri son tarihe dikkat edilerek, skorlar sonra gönderilebilir.
​
Amerikan Üniversitelerinde BURSLAR
​
ÇoÄŸu Amerika’daki devlet üniversiteleri özellikle yüksek lisans öÄŸrencilerine, diploma notlarına göre farklı oranlarda burslar verir. Ancak bu bursların yabancı öÄŸrenciler için, oranı biraz daha düÅŸüktür. Hatta lisans programları için verilen burslar yok denecek kadar azdır. Ancak TOEFL ve SAT sınavında %1’lik dilime girebilen, lise not ortalaması çok yüksek olan, herhangi bir spor dalında lisanslı oyuncu olan, bilimsel ödülleri olan öÄŸrenciler bazı üniversitelerde burslardan yararlanabilirler.
Yüksek lisans programlarına öÄŸrencilerin direk burslu baÅŸvuru yapması, genelde yabancı öÄŸrenciler için son derece risklidir. Üniversitelerin yabancı öÄŸrenciler için burs kontenjanları çok kısıtlı olduÄŸu için bu kontenjanları dünyanın her yerinden müracaat eden öÄŸrencilerin arasında en iyi olanlar alır. Hatta bazı ülkelerden gelen öÄŸrencilerin kontenjanları bile ayrıdır. BaÅŸvuru sırasında sadece burslu müracaat etmek, öÄŸrencinin reddedilmesine sebep olabildiÄŸi gibi, programa burssuz devam edemeyeceÄŸi yargısı da oluÅŸacağından müracaat edilen donem için direk reddedilmiÅŸ olacaktır. Oysa ki burslu müracaat etmek yerine normal müracaat edilip kabul edildikten sonra burs talebinde bulunmak da mantıklı bir yoldur. Ek olarak, burs teklifleri zaten üniversiteler tarafından da gönderilir. Ä°lgili formların dikkatlice doldurulup burs baÅŸvurusu tarihi geçmeden zamanında gönderilmesi gerekir.
Bu burslar öncelikle öÄŸrencilerin baÅŸarı durumlarına veya sahip oldukları yeteneklere göre takdir edilir. Oranları ise deÄŸiÅŸkendir. Özel üniversitelerdeki burslar da ayni ÅŸekilde baÅŸarı endekslidir ama devlet üniversiteleri kadar geniÅŸ yelpazeli bursları yoktur.
Amerika’da lisans diploma notu, TOEFL, GRE/GMAT skorları iyi olan bir öÄŸrenci, TAM BURSLU olarak direk doktora programına baÅŸlayabilirler. Bu programa ‘BütünleÅŸik Doktora-Integrated Doktorate-MPhill’ adı altında rastlarız. Bu program Master suresini de içine alacağından daha uzundur. Yaklaşık 6-7 yıldır. Master programını tamamladıktan sonra; PhD programını tercih eden üniversitelerde skorlarının iyi olması halinde, PhD programından TAM BURS da alabilirler.
EÄŸer Amerikan vatandaşı iseniz o zaman Student Loans (ÖÄŸrenci Kredisi) alarak da okul okuyabilirsiniz. Okulu bitirdikten sonra, 30 yıla kadar taksitler ile bazen de faizsiz olarak geri ödeme imkânına sahip olabilirsiniz.
Özellikle Sanat ve Spor alanlarında birçok burs mevcuttur. Yaklaşık 100,000 civarında Student-Athlete bulunmaktadır. Futbol, Amerikan Futbolu, Basketbol gibi sporlarda birçok üniversite yüzlerce burs saÄŸlamaktadır. Hem istediÄŸiniz bolumu okuyabilir hem de yeteneklerinizi gösterebilirsiniz.
Türkiye’den de birçok özel ve devlet kuruluÅŸundan burs alarak okuyabilirsiniz. Bu bursların baÅŸta gelenleri MEB ve YOK burslarıdır. Üniversitelerin öÄŸretim elemanı ihtiyacını karşılamak amacı ile yurtdışına resmi burslu statüde öÄŸrenciye burs verilmektedir. FULBRIGHT, ICEP, TEV, NATO, ITO gibi kuruluÅŸlar, Üniversite Rektörlükleri ve Özel Sektör kuruluÅŸlarından da belirli miktarda burs bulmak mümkündür.
Burs baÅŸvurusu ile ilgili muhatap üniversitelerin ‘Officier for Financial Aid’ veya ‘Director of Financial Services’ departmanlarıdır.
ÖÄŸrencilerin burs alamadan gitmeleri program sonuna kadar burs alamayacakları anlamına gelmez. ÇoÄŸunlukla ilk sene olmasa bile baÅŸarılı olan öÄŸrencilerin üniversitede asistanlık almaları çok mümkün ve sık rastlanan bir durumdur. Özellikle Yüksek Lisans öÄŸrencilerinin sansı çok yüksektir. ÖÄŸrencinin üniversiteye gittikten sonra asistanlık baÅŸvurusu yapması gerekir. Asistanlık hakkı alan öÄŸrenci haftada 20 saat çalışabilir. Bazı üniversiteler öÄŸrencinin kazancını direk eÄŸitim ücretine yansıtabileceÄŸi gibi bazıları aylık maaÅŸ ödemesi yaparlar. Asistanlık yapmanın saat ücretii diÄŸer basit iÅŸlerde çalışmanın saat ücretinden daha yüksektir. DiÄŸer küçük öÄŸrenci iÅŸlerinden saat ücreti $6-8 kazanılabiliyorken; master düzeyinde asistanlığın saat ücreti $14-18 olabilmektedir.
Master düzeyindeki asistanlık türleri üniversitelerden üniversitelere deÄŸiÅŸkenlik gösterse bile genel olarak üç kategoride deÄŸerlendirebiliriz.
1- ÖÄŸretim Asistanlığı (Teaching Assistantship)
ÖÄŸretim asistanları, öÄŸretim üyelerine bölüm içeriÅŸinde verdikleri derslerde yardımcı olurlar. Bu öÄŸretim asistanının; öÄŸretim üyeleri ile birlikte derse girme ve öÄŸretim görevlilerine sınav hazirliÄŸi, ders programı hazırlığı gibi pek çok görevi kapsayabilir.
2- Araştırma Asistanlığı (Research Assistantship)
AraÅŸtırma asistanları üniversitedeki öÄŸretim görevlilerinin araÅŸtırma konularında yardımcı olurlar. Sürdürülen araÅŸtırma için bilgi toplanması, kütüphane araÅŸtırmaları, anketler, raporlar araÅŸtırma asistanının görevleri arasındadır. Bu sorumluluklar öÄŸretim görevlisine ve araÅŸtırma konusuna göre deÄŸiÅŸebilir.
3- Genel Asistanlar (Graduate Asistantantship)
Genel asistanların öÄŸretim asistanı ve araÅŸtırma asistanı gibi belli görevleri yoktur. Bölüm içerisindeki genel iÅŸlere yardımcı olurlar.
Master Düzeyinde Asistanlığa Nasıl BaÅŸvurulur?
Master düzeyinde asistanlık baÅŸvuruları program baÅŸvurusu ile yapılabilir. Her okulun o yıl için belirlediÄŸi bir asistan alim sayısı bulunmaktadır. ÇoÄŸu okulda asistanlık baÅŸvuruları öÄŸrencinin okula baÅŸlayıp bir sömestr eÄŸitim almasından sonra gerçekleÅŸir.
Bazı okulların program baÅŸvurularında asistanlık baÅŸvuru kısmı açıkça belirtilir. Asistanlık baÅŸvurusunda önem taşıyan faktörler arasında, öÄŸrencinin ortalaması, iÅŸ tecrübesi, Ä°ngilizce seviyesi ve diÄŸer sınav skorları sayılabilir. Çok sık olmasa da akademik özellikleri çok iyi öÄŸrenciler okula baÅŸlamadan asistanlık alabilir. Asistanlık baÅŸvurusunu program baÅŸvurusu ile yapan öÄŸrencilerin, baÅŸvurularını takip amaçlı okulla temasa geçmesi önem taşır.
Master programına baÅŸladıktan sonra, istenilen zaman asistanlık için baÅŸvuru yapılabilir. Her donem pek çok asistan mezun olur ve yerine yeni asistanlar alınır. ÖÄŸrenci bu boÅŸlukları takip ederek, bolümle düzenli kontakta bulunarak ve de not ortalamasını yüksek tutarak asistanlık ÅŸansını arttırabilir.
Doktora Düzeyinde Asistanlık
Doktora eÄŸitimi sırasında asistanlık almak eÄŸitim masraflarını azaltmanın ve aynı zamanda öÄŸretim ya da araÅŸtırma alanlarında geleceÄŸe yönelik tecrübe edilebilmesi açısından çok deÄŸerlidir.
Doktora baÅŸvurusu yapılırken, baÅŸvuru formlarında öÄŸrencinin asistanlık isteyip istemediÄŸi sorulur. ÖÄŸrenci araÅŸtırma konusunu belirleyip ilgili bir profesör ile kontaÄŸa geçmiÅŸ ise araÅŸtırma düzeyine, henüz araÅŸtırma konusu belli deÄŸil ise öÄŸretim asistanlığına baÅŸvurması daha iyi olacaktır. Doktora düzeyinde asistanlık arayan öÄŸrencilerin not ortalamaları, varsa daha önceki araÅŸtırmaları, dil seviyeleri çok önem taşır. ÇoÄŸu doktora programının ilk yılında öÄŸrencilere karşılıksız burs verildiÄŸi ve asistanlık için ikinci yıl karar verildiÄŸi unutulmamalıdır.
Doktora düzeyinde de master da olduÄŸu gibi çoÄŸunlukta üç farklı tür asistanlık vardır.
ÖÄŸretim Asistanlığı (Teaching Assistantship)
ÖÄŸretim asistanlığında öÄŸrenci genellikle lisans düzeyine eÄŸitim alan öÄŸrencilere ders verir. Bu dersler genelde en temel derslerdir. Bu anlamda öÄŸrencinin dil seviyesinin çok iyi olması beklenir. Dil seviyesi daha düÅŸük öÄŸrenciler ise sınavlara girebilir ya da sınav kâğıtlarını deÄŸerlendirebilir. Doktora düzeyinde öÄŸretim asistanlığında, öÄŸrencinin tüm okul masrafları karşılanır ve belli oranda bir maaÅŸ ödenir. ÖÄŸretim asistanın eÄŸitim masrafları ve maaşı okul ya da bölüm tarafından ödenir.
Araştırma Asistanlığı (Research Assistantship)
Bu tip asistanlıkta okulun tüm masrafı ve öÄŸrenciye bir maaÅŸ ödenir. ÖÄŸrenci ise bunun karşılığında bir profesörün araÅŸtırma asistanı olarak görev alır. AraÅŸtırma asistanlığı genelde ilk yıllar verilmez. ÖÄŸrencinin doktora programına baÅŸlayıp birkaç ders aldıktan sonra araÅŸtırma konusuna karar vermesi beklenir. Ä°lk senelerde genelde karşılıksız burs verilir.
AraÅŸtırma asistanları, danışman profesörün denetiminde araÅŸtırma yaparlar. Bazı araÅŸtırma asistanlarının okul masrafları ve maaÅŸları danışman profesörün araÅŸtırma bütçesinden, bazen de araÅŸtırma tezine sponsor bir özel ÅŸirket tarafından ödenir.
Genel Asistanlar (Graduate Asistantantship)
Genel asistanların öÄŸretim asistanı ve araÅŸtırma asistanı gibi belli görevleri yoktur. Bölüm içerisindeki genel islere yardımcı olurlar.
Doktora Düzeyinde Asistanlığa Nasıl BaÅŸvurulur?
Doktora düzeyinde özellikle bir alana ilgi duyan öÄŸrenciler, eÄŸitim alacakları okulda bu alada araÅŸtırma yapan bir profesör bulurlar ise, onunla kontaÄŸa geçmeli ve asistanlık almak istediÄŸini dile getirmelidir. Bu aÅŸamada öÄŸrencinin akademik geçmiÅŸi, varsa araÅŸtırma konuları, dil seviyesi ve isteÄŸi çok önem taşır. ÖÄŸrencinin konu ile ilgili bilgi birikimini ve akademik yetenek ve tecrübelerini ilgili kiÅŸiye aktarabilmesi gerekmektedir.
BaÅŸvurular okula baÅŸvuru aÅŸamasında yapılabileceÄŸi gibi, doktora programına baÅŸladıktan sonra da yapılabilir. Bu durumda yine yukarıda belirtilen faktörler ve de okulda o zamana kadar aldığı derslerin ortalaması da önem taşır.
MEC ile Özel BURS KoÅŸulları :
Åžu anda Amerika’da yedi Kanada’da bir üniversitenin bünyesindeki dil okuluna gitmeye ihtiyacı olan ve not ortalaması dörtlük deÄŸerlendirme sistemine göre 2,5 ve üzeri olan (mühendislik fakültesi için 3.0 ve üzeri) Türk öÄŸrencileri, o eyalette yasayan Amerikalı öÄŸrenci statüsünden ödeme fırsatı bulabilmektedir.
Bu durumda öÄŸrenciler eÄŸitim, konaklama ve günde iki öÄŸün yemek dahil olmak üzere Lisans ve Yüksek Lisans programları için bir yıllık toplam ücret $8,100-18,000 arasındadır (7 üniversitenin ücretleri bulundukları bölgeler itibariyle deÄŸiÅŸkendir) Bu üniversitelerin hepsi YÖK denkliÄŸi olan ve Amerika’daki 4800 üniversite arasında bulundukları bölgede ve Amerika’da ilk 150-200 sıralamasında olan üniversitelerdir.
Dil okulu programı sırasında burs yoktur. Yaklaşık dil eÄŸitimi, yurt konaklama, günde iki öÄŸün yemek planı dahil olmak üzere dönemlik ücreti $5500-6000 arasındadır.
Dil okulu üç dönemden oluÅŸur. Güz ve bahar donemi 15 haftalık, yaz donemi 10 haftalıktır. Haftada 25x60 dakikalık sınıf içi ders, 5 saat de laboratuvar dersi alınır.
Bu üniversitelerin dil hazinlik okullarında üç seviye program vardır.
Dil seviyesi zayıf olan öÄŸrenciler 1. seviyeden baÅŸlarlar ve 3 dönem-40 hafta dil dersi alırlar.
Dil seviyesi orta düzeyde olan öÄŸrenciler, 2. seviyeden baÅŸlarlar ve 2 donem dil dersi alırlar.
Dil seviyesi iyi düzeyde olan öÄŸrenciler, 3. seviyeden baÅŸlarlar ve sadece 1 donem dil dersi alırlar.
Dil programını baÅŸarı ile tamamlayan öÄŸrenci, programlarına baÅŸlamak için TOEFL sınavına girmek zorunda deÄŸildir. Kabulleri için koÅŸul olmayan ama dosyalarında bulunması için, lisans öÄŸrencilerinin SAT’ye yüksek lisans öÄŸrencelerinin GMAT veya GRE’ye girmesi gerekebilir.
​
Amerikan Üniversitelerinin Ücretleri
​
Amerika’daki üniversitelerin yıllık eÄŸitim ücretleri $ 15,000-40,000 gibi çok geniÅŸ bir aralık içinde seyreder. ÖÄŸrencinin yurtdışı eÄŸitimi için ayırdığı bütçeyi toplam olarak öÄŸrenip, bütçesine en uygun programları belirlemek MEC’in en önemli sorumluluklarından biridir. YaÅŸam giderleri ise eyaletten eyalete ve bulunduÄŸu ÅŸehre göre deÄŸiÅŸir. Yıllık toplam yaÅŸam giderleri $7,000 – 18,000 arasındadır.
Community College’lerin ücretleri üniversitelere göre çok daha uygundur. Yıllık eÄŸitim ücretleri ortalama $4500-12000 civarındadır.
Amerika’da Tıp, DiÅŸ HekimliÄŸi, HemÅŸirelik, Eczacılık gibi bölümler laboratuvar çalışması gerektiren bölümler olması dolayısı ile ilk dört seneden sonra ücretleri çok yükselir.
​